Miért erőszakosabb egy ház alapja, mint egy villamoshálózat?

Miért erőszakosabb egy ház alapja, mint egy villamoshálózat?

Egy példával szeretnék rávilágítani a ma létező egyik legnagyobb problémára. A tegnapi írásom folytatása, de különálló egységként is megállja a helyét. Szinte biztosra veszem, hogy visszatérő vendégünk lesz majd ez a típusú felújítás. De mire is gondolok?

Amikor egy ház építésére adjuk a fejünket, nagyon-nagyon sok mindenre kell gondolnunk. Ez tiszta sor, ezzel mindenki tisztában van. Ez még abban az esetben is így van, ha egy szuper csapat segíti a munkánkat (akár egy gyors és végtelenül profi generálkivitelezői csapat). De ugye minden az alapoknál kezdődik (itt most szó szerint is).

A ház alapja hihetetlenül fontos, mert erre építünk fel mindent. Ezért itt nem dolgozhatunk silány anyagokkal, sőt, itt nem sajnáljuk a pénzt a minőségibb termékekre és profi kivitelezésre sem. A drágább megoldásokat választjuk, és inkább azt mondjuk: “Legyen nagyon jól megcsinálva!”, mert tényleg ezen áll vagy bukik minden, amit a “tetejére” építeni szeretnénk.

És valóban így van ez: egy jól megépített alap, a megfelelő anyagokkal, megfelelően kivitelezve tényleg kiszolgál a megfelelő mértékben. Jobban belegondolva nincs is nagyon más választásunk ezzel kapcsolatban.

Ezzel szemben mi a helyzet a villamos hálózattal? Hát gyakorlatilag ugyanez! Hiszen míg a ház alapja hordozni fogja az összes felépítmény, ami körül fogja venni az embert, addig az elektromos hálózat a mindennapi életvitelt fogja támogatni, és ott fog körülvenni minket minden eszközünk esetén.

Ha a ház alapjában valamilyen hibát észlelünk (mondjuk mállik a beton, esetleg repedezik, vagy netán megsüllyed), akkor felmerül bennünk a kétely, hogy nem omlik-e össze az egész. Ugyanez a villanyszerelés esetén kevésbé látványos, mert ott sajnos ezek többnyire akkor derülnek ki, mikor már nagyobb a baj.

De teljesen igaz erre, hogy ha nincs rendesen átgondolva, és utána megcsinálva (profi anyagokból, profin kivitelezve), akkor bizony nem lesz használható. És elsősorban nem jelen időben gondolkozva, hanem akkor sem, ha erre később szükségünk lenne. Mert bizony jönnek olyan új technológiák, amikre már most gondolni kell, pedig lehet csak később lesz rá szükségünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.