Mi az a strang?

Mi az a strang?

“Tudja maga, mi az a strang? Gondoltam hogy nem tudja. A strang az egy nagyon komoly dolog főnök. S azt a strangot ki kell cserélni, érti? ” – részlet a Buheramátrix című filmből.

De mi is a strang? A szó jelentése: fővezeték; cső vagy villamos vezeték gerincága, felszálló ága, amelyre a fogyasztók vagy mellékágak csatlakoznak.

Nálunk a panelekben (és egyéb társasházakban is) igen nagy hagyománya van, és itt figyelhető meg csak igazán. Lakása válogatja, de ezekben 1 vagy 2 strang található, és itt kizárólag a vízzel és szellőzéssel kapcsolatos csövek “futnak”. (Az elektromos vezetékek ehhez hasonlóan külön “szekrényt” kaptak, de azt nem hívjuk strangnak.)

Na ebben a strangban aztán minden is van. Ez a lelőhelye az építkezések során használt segédanyagok mindenféle fajtájának: sörösdoboz vagy sörösüveg, tejes zacskó, cigis doboz, stb.

A másik érdekesség, hogy mivel a csövek összekötik az összes adott lakást, kiválóan vezeti a hangot, az alsó és felső szomszéd szokásaival egy idő után tökéletesen tisztában vagy. A szellőző pedig a szagokat továbbítja, így 11 óra magasságában már a konyhai illatokra beindul a nyáltermelés, és jelzi az ebédidő közeledtét.

Hamarosan csinálunk is egy mini sorozatot erről a “Strang csodái” címmel. Kár, hogy illatokat még nem tudunk továbbítani digitálisan, néhányan tényleg jól főzhetnek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Csótány a lámpában!

Címnek inkább azt szerettem volna adni, hogy “A lámpa varázshatalmú szelleme”, de az nem fedte volna le igazán mondanivalót. A történet a múlt héten történt, amikor a munkáink többsége szerelvényezés volt.

Villany Péter

Te jó ég! Itt bányásztak! És én nem is tudtam!

Még kicsit visszatérve a tegnapi napelemes-leállításos írásomra, illetve azt ezt ihlető podcast-re, egy fontos dologgal találkoztam. Teljesen “véletlenül” dobta fel az egyik közösségi médium a régi bányász vasutakhoz tartozó kiállítást.

Villany Péter

Az öreg megmondja – Napelemista kalandok

Kedves barátom hívta fel a figyelmem egy videóra, ami az elmúlt időszak “lerágott” csontjáról szól. De nem akárhogyan, hanem idősebb szakemberek szemével. Akiknek már mindegy, hogy mit mondanak. (ergó nem kell pc-nek, azaz politikailag korrektnek lenniük, hogy ne bántsanak meg a véleményükkel senkit)