Mi az a strang?

Mi az a strang?

“Tudja maga, mi az a strang? Gondoltam hogy nem tudja. A strang az egy nagyon komoly dolog főnök. S azt a strangot ki kell cserélni, érti? ” – részlet a Buheramátrix című filmből.

De mi is a strang? A szó jelentése: fővezeték; cső vagy villamos vezeték gerincága, felszálló ága, amelyre a fogyasztók vagy mellékágak csatlakoznak.

Nálunk a panelekben (és egyéb társasházakban is) igen nagy hagyománya van, és itt figyelhető meg csak igazán. Lakása válogatja, de ezekben 1 vagy 2 strang található, és itt kizárólag a vízzel és szellőzéssel kapcsolatos csövek “futnak”. (Az elektromos vezetékek ehhez hasonlóan külön “szekrényt” kaptak, de azt nem hívjuk strangnak.)

Na ebben a strangban aztán minden is van. Ez a lelőhelye az építkezések során használt segédanyagok mindenféle fajtájának: sörösdoboz vagy sörösüveg, tejes zacskó, cigis doboz, stb.

A másik érdekesség, hogy mivel a csövek összekötik az összes adott lakást, kiválóan vezeti a hangot, az alsó és felső szomszéd szokásaival egy idő után tökéletesen tisztában vagy. A szellőző pedig a szagokat továbbítja, így 11 óra magasságában már a konyhai illatokra beindul a nyáltermelés, és jelzi az ebédidő közeledtét.

Hamarosan csinálunk is egy mini sorozatot erről a “Strang csodái” címmel. Kár, hogy illatokat még nem tudunk továbbítani digitálisan, néhányan tényleg jól főzhetnek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.