Mi az a csoki?

Mi az a csoki?

Kíváncsiságból beírtam a gugliba (Google), hogy CSOKI, ezt az eredményt kaptam: “A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség. Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A szó – a csokoládé 16. század óta használt navatl indián nevéhez, a xocolātlhoz (ejtsd: sokolátl) – hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is.

Jójójó, ez nem az. Hát akkor mi is a csoki a villanyászatban? Elárulom: a csoki a sorkapocs becézett neve. Hogy ki találta ki, vagy hogy honnan ered a neve, arról megbízható adatokat nem találtam. Kíváncsi lennék a véleményetekre, honnan jöhetett.

Idősebb és tanultabb kollégám szerint valamikor a 70-es években terjedhetett el (bár én már 1960-as évekbeli szerelésnél is találkoztam vele, többször is), és a vezetékek összekötésére szolgál. Gyakorlatilag, mint a wago, csak a csokival időigényesebb dolgozni.

A képen a legegyszerűbb formájú sorkapocs látható. De létezik belőle sokféle méret, és a felhasználás területétől függően a kialakítása is változik. Elmondható, hogy a kisebb keresztmetszetű vezeték (elsősorban a lakossági) szerelése esetén a wago teljesen kiszorította a piacról.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.