Mi az a csoki?

Mi az a csoki?

Kíváncsiságból beírtam a gugliba (Google), hogy CSOKI, ezt az eredményt kaptam: “A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség. Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A szó – a csokoládé 16. század óta használt navatl indián nevéhez, a xocolātlhoz (ejtsd: sokolátl) – hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is.

Jójójó, ez nem az. Hát akkor mi is a csoki a villanyászatban? Elárulom: a csoki a sorkapocs becézett neve. Hogy ki találta ki, vagy hogy honnan ered a neve, arról megbízható adatokat nem találtam. Kíváncsi lennék a véleményetekre, honnan jöhetett.

Idősebb és tanultabb kollégám szerint valamikor a 70-es években terjedhetett el (bár én már 1960-as évekbeli szerelésnél is találkoztam vele, többször is), és a vezetékek összekötésére szolgál. Gyakorlatilag, mint a wago, csak a csokival időigényesebb dolgozni.

A képen a legegyszerűbb formájú sorkapocs látható. De létezik belőle sokféle méret, és a felhasználás területétől függően a kialakítása is változik. Elmondható, hogy a kisebb keresztmetszetű vezeték (elsősorban a lakossági) szerelése esetén a wago teljesen kiszorította a piacról.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.