Mi a rendszer, ha nem lenne elég villany az országban

Mivel egyre többet hallani arról, hogy nem lesz gáz, illetve pontosabban fogalmazva gáz lesz, ha nem lesz elég gáz a télre. Fontos írni erről, hogy elkerüljük a pánikot.

A helyzet az országunkban ugyanis az, hogy az elektromos áramnak a jelentős részét gáz tüzelésű erőművekben állítják elő. A gáz elégetése közben keletkezett hő egy részét villamosenergia termelésre fordítjuk, a másik részét pedig távhő formájában hasznosítjuk lakótelepek fűtésére.

Alapesetben ez egyébként “a kellemest a hasznossal” esete. (ha nem tekintjük a környezeti terhelést és az egyéb nyalánkságokat) A gáz áram mellett meleget is szolgáltat a lakótelepek panellakásainak.

Az a helyzet, hogyha ellátási problémák miatt korlátozásra van szükség, akkor az érinti a villamos energia termelést, és ezáltal a fogyasztókat is, azaz minket. Adott helyzetben szükséges lehet különböző intézkedések megtételére, amik azonban nem ad hoc jellegűek.

Lényegesen többet lehet olvasni a témában, ha felkeresitek a keresőt, és rákerestek a Rotációs Kikapcsolási Rend szóösszetételre. Elég precízen meg lehet találni, hogy mi fog történni abban az esetben, ha hatósági (előre látható) villamos terheléskorlátozást kell életbe léptetni.

Igazság szerint ez egy szabályozott terület, tehát bizonyos szempontokat mindenképpen figyelembe kell venni (pl. kórházak állandó ellátása, stb.). De maga a kikapcsolási rend az adott szituációra kidolgozott eljárás.

A helyzethez (pl. mennyi gáz van, mennyi kell és hol, mennyi áram szükséges és hol, stb.) igazítva alakítják ki azt, hogy hol, melyik területeken kell kikapcsolni az áramot. Sajnos ezt előre meghatározni nem lehet, mert ténylegesen az adott időszak és az akkori energiafelhasználás határozza meg.

Bízom azonban benne, hogy nem lesz agybaj belőle.

Köztudott, hogy vannak tervek illetve szimulációk: például, hogy valószínűleg első körben a közvilágítás díszvilágítás elemeit korlátozzák majd.

És aztán a válság mértékétől függően tovább és tovább. Ami lényeges lehet és érdemes rá készülni: “a rotációs kikapcsolás elvén a károk legkisebb mértékre történő csökkentésének érdekében az egyes ellátási területeken 3 órát meg nem haladó kikapcsolási fokozatokat kell képezni”.

Tehát adott esetben, adott időintervallumokban 3 órás áramszünetekre kell készülnünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A villanyszerelő és a ChatGPT

Egyszerűen muszáj volt. Annyit olvastam már róla, hogy ki kellett próbálnom nekem is. Haladni kell a korral. Megkérdeztem hát a ChatGPT-t: “Kérlek írj nekem cikket a panel lakások villanyszerelése témájában”.

Villany Péter

Hol fognak elszaporodni az elektromos autók?

A tegnapi írás közben jöttek a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy már tavaly sok helyen olvastam a hidrogén autózásról és ennek az elektromos autókkal való összehasonlításáról.