Megdöbbentő az igazság: Elektromos autótöltés, hol probléma, hol nem?

Megdöbbentő az igazság: Elektromos autótöltés, hol probléma, hol, nem?

Sok cikket olvasok a témában, és szinte folyamatosan követem az elektromos autók fejlődését. Szakemberként vegyesek az érzéseim, de hogy a döntéshozók ezt az irányt választották, az nem kérdés.

Ami kérdésként fel szokott merülni, hogy az autók okozta többlet-energia felvételt vajon bírni fogja-e a rendszer? Az erre adott választ két oldalról kell megvizsgálnunk.

Egyik oldalról magát az energiát és az energiatermelést kell górcső alá venni. Ebben a témában születtek már jó és mély elemzést készítő cikkek. A lényeg és következtetés ezekben egybehangzó: a töltéshez szükséges többlet-energiát a hazai kapacitás képes kiszolgálni.

Másik oldalról azonban a hálózat (és itt konkrétan a vezeték hálózatról beszélek) bizonyos helyeken nem feltétlenül lesz megfelelő. Problémák elsősorban a gyorstöltések és a gyorstöltést biztosító állomások telepítésével lehetnek, ugyanis itt komoly mennyiségű áramot kell biztosítani rövid idő alatt.

Nagyvárosokban nem fog problémát okozni ez a dolog, de lesznek olyan helyek (vélhetően nem is kevés), ahol bizony így vagy úgy, hálózatfejlesztésre lesz szükség. Hogy ezt ki fogja finanszírozni igény esetén?

Ez egy jó kérdés.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.