Megdöbbentő az igazság: Elektromos autótöltés, hol probléma, hol nem?

Megdöbbentő az igazság: Elektromos autótöltés, hol probléma, hol, nem?

Sok cikket olvasok a témában, és szinte folyamatosan követem az elektromos autók fejlődését. Szakemberként vegyesek az érzéseim, de hogy a döntéshozók ezt az irányt választották, az nem kérdés.

Ami kérdésként fel szokott merülni, hogy az autók okozta többlet-energia felvételt vajon bírni fogja-e a rendszer? Az erre adott választ két oldalról kell megvizsgálnunk.

Egyik oldalról magát az energiát és az energiatermelést kell górcső alá venni. Ebben a témában születtek már jó és mély elemzést készítő cikkek. A lényeg és következtetés ezekben egybehangzó: a töltéshez szükséges többlet-energiát a hazai kapacitás képes kiszolgálni.

Másik oldalról azonban a hálózat (és itt konkrétan a vezeték hálózatról beszélek) bizonyos helyeken nem feltétlenül lesz megfelelő. Problémák elsősorban a gyorstöltések és a gyorstöltést biztosító állomások telepítésével lehetnek, ugyanis itt komoly mennyiségű áramot kell biztosítani rövid idő alatt.

Nagyvárosokban nem fog problémát okozni ez a dolog, de lesznek olyan helyek (vélhetően nem is kevés), ahol bizony így vagy úgy, hálózatfejlesztésre lesz szükség. Hogy ezt ki fogja finanszírozni igény esetén?

Ez egy jó kérdés.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.