Megdöbbentő az igazság: Elektromos autótöltés, hol probléma, hol nem?

Megdöbbentő az igazság: Elektromos autótöltés, hol probléma, hol, nem?

Sok cikket olvasok a témában, és szinte folyamatosan követem az elektromos autók fejlődését. Szakemberként vegyesek az érzéseim, de hogy a döntéshozók ezt az irányt választották, az nem kérdés.

Ami kérdésként fel szokott merülni, hogy az autók okozta többlet-energia felvételt vajon bírni fogja-e a rendszer? Az erre adott választ két oldalról kell megvizsgálnunk.

Egyik oldalról magát az energiát és az energiatermelést kell górcső alá venni. Ebben a témában születtek már jó és mély elemzést készítő cikkek. A lényeg és következtetés ezekben egybehangzó: a töltéshez szükséges többlet-energiát a hazai kapacitás képes kiszolgálni.

Másik oldalról azonban a hálózat (és itt konkrétan a vezeték hálózatról beszélek) bizonyos helyeken nem feltétlenül lesz megfelelő. Problémák elsősorban a gyorstöltések és a gyorstöltést biztosító állomások telepítésével lehetnek, ugyanis itt komoly mennyiségű áramot kell biztosítani rövid idő alatt.

Nagyvárosokban nem fog problémát okozni ez a dolog, de lesznek olyan helyek (vélhetően nem is kevés), ahol bizony így vagy úgy, hálózatfejlesztésre lesz szükség. Hogy ezt ki fogja finanszírozni igény esetén?

Ez egy jó kérdés.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán