Matató ménkű

Gyerekként imádtam a viharokat. Na nem azért mert pusztítottak (illetve hát gyerekként ez még nem igazán jutott el a tudatomig), hanem mert a jelenség, ami kísérte őket, igazán látványos volt. Nagyon szerettem nézni.

Mondhatnám, hogy már akkor is megmutatkozott az elektromosság iránti fogékonyságom, de ez így nem lenne igaz. Amellett, hogy szerettem az ide-oda cikázó villámok alakjait figyelni (sosem volt két egyforma!), mindig számoltam, hogy mennyi idő telik el a dörgésig. Elviekben ebből tudni lehet, hogy milyen messze van a vihar.

Mivel a mennydörgésnek olyan hangja van, mintha köveket görgetnének odafent (mondták is az öregek a faluban, hogy sziklákkal labdáznak az angyalok). Ha a villámok becsapnak valahova, akkor igazi “durranás” hallatszik, olyan, mintha a kövek leesnének az égből. Ebből jött aztán a mennykő – ménkő kifejezés, ami a villám népies elnevezése.

Gyermekkori élményem szintén, amikor horgászat közben zöldes “csóva” “suhant el” felettem. Jól beparáztam, mert a haverom már aludt, a jelenség pedig 1 másodpercig tartott csak. Apunak talán meséltem is akkor, de sokáig nem tudtam mi az, nem is igazán foglalkoztam a témával, el is felejtettem.

A minap jött szembe velem egy hirdetés, aminek nyomán jutottam el ismét a régen látott emlékemhez. Véletlen sodort egy képet elém a kereső, és erről beugrott. Jót mosolyogtam magamban, meg a további gyors keresések eredményein: matató ménkű. Merthogy villám ugyan, de lebegő jellegű.

Jön-megy, mintha matatna. Imádom a “nép nyelvet”. S bár a gömbvillámról sokat nem tudunk, mert egy nem túl gyakori jelenség (illetve nem túl gyakran lehet lencsevégre kapni). És bár laboratóriumban sikerült előállítani, mégsem biztosak benne, hogy hogyan, mikor és miért keletkezik.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.