Kemping bringa és dinamó

Ha Ljubljanában jársz, feltétlenül úgy menj oda, hogy biciklit viszel magaddal. Persze lehet használni a helyi bérelhető dolgokat is, de az biztos, hogy az autót az ott tartózkodásod alatt nem kell használnod.

Nagyon nagy élmény volt nekem a Szlovén főváros. Persze mielőtt elindultunk, olvastam sok mindent róla, és a legfontosabb, amit minden oldalon kiemeltek: az a biciklizés volt. És valóban. Rengeteg, jól átgondolt bicikliút és ezeken tényleg rettentő sok biciklis.

Meglepetésemre egyébként nem feltétlenül a menő modern bringákkal közlekedtek az emberek. Sok régi típust is lehetett látni, amik nagyon hasonlítottak a mi jó öreg Csepeljeinkre. Volt gyerek-, és kemping bringa meg mindenféle.

Hazafelé jutott eszembe, hogy be kéne szerezni egy kemping biciklit, és Kati már mondta is rá, hogy most már váltóval vannak felszerelve. Meg is néztem hazaérve a katalógust, és még 3 kerekű (!) kemping bringát is találtam benne.

Viszont tudjátok mit nem láttam rajta? A dinamót. Nem tudom mennyire emlékeztek rá, de ott az első keréknél jobb oldalon ki volt alakítva egy kis fül, ahová fel volt szerelve. És a kábelezése el volt rejtve a vázban! (Arra már nem emlékszem, hogy összecsukásnál mi lett vele, túl sokat nem csuktuk-nyitottuk anno.)

Bevallom nem szerettem, mert egyrészt nem igazán működött jól, másrészt, ha elestél (márpedig elestél), alapból elferdült vagy letört az egész. És persze akkor volt már a BMX korszak, és mivel a BMX gumi a Csepel bringára is feltehető volt (és ettől lettünk menők!), a dinamó nagyon útban volt neki.

Emlékszem már a montis (mountain bike) korszakban szerelgettem a kempinget. Ekkor került rá vissza a dinamó és a kábelezés, mégpedig egy a hátsó csomagtartóra szerelt sárga villogó formájában. Nem tudom már honnan volt a villogó, azt tudom, hogy apu nem nagyon örült neki, hogy elvettem.

Viszont, mivel a dinamó nem egyenletesen termelte az “áramot”, hanem lüktetve, a kis izzó nagyon szépen imitálta a villogást.

Sötétben legalább is jól nézett ki.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.