Keményen megyünk előre

Még általános iskolás voltam, mikor ezzel a szöveggel találkoztam: “Keményen, mint a vídia!” Mivel édesapám akkoriban olyan helyen dolgozott, ahol használtak vídiafejű fúrót, kivételesen tudtam, hogy mit jelent.

Német eredetű szó egyébként, mármint a vídia. Wie diamant – mint a gyémánt. És bizony mi így megyünk előre. De nem ám a “hagyományos” vídiaként, hanem akként, amelyik a panelt viszi. Ezeknél a fúrószáraknál nem az az elsődleges, hogy éles legyen és mindent vigyen, hanem a robosztus felépítés és kialakítás.

Valahogy úgy, mint nálunk. Fontos, hogy “élesek” legyünk addig a pontig, amíg a tervezés folyamat zajlik. Az egész felújítás alatt szellemileg frissnek kell lennünk, de a lényegi kérdések az elején eldőlnek.

Viszont pont ugyanúgy, mint a fúrók robosztus felépítésének esetében, ahogyan nekik is, nekünk is folyamatosan bírnunk kell a munkát. Reggeltől estig, hétfőtől péntekig. Jól kialakított egyéni tervek alapján, pontos végrehajtással minden anomália elkerülhető.

Mert vannak dolgok, amikből nem engedhetünk: a minőség és biztonság két olyan terület, ami bár nem látványos, de a lehető legfontosabb egy felújítás kapcsán. És ha ezt képesek vagyunk folyamatosan fenntartani, a kivitelezést pedig a megbeszélt időkorlátok között maximálisan teljesíteni: elmondhatjuk, hogy profik vagyunk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.