Keményen megyünk előre

Még általános iskolás voltam, mikor ezzel a szöveggel találkoztam: “Keményen, mint a vídia!” Mivel édesapám akkoriban olyan helyen dolgozott, ahol használtak vídiafejű fúrót, kivételesen tudtam, hogy mit jelent.

Német eredetű szó egyébként, mármint a vídia. Wie diamant – mint a gyémánt. És bizony mi így megyünk előre. De nem ám a “hagyományos” vídiaként, hanem akként, amelyik a panelt viszi. Ezeknél a fúrószáraknál nem az az elsődleges, hogy éles legyen és mindent vigyen, hanem a robosztus felépítés és kialakítás.

Valahogy úgy, mint nálunk. Fontos, hogy “élesek” legyünk addig a pontig, amíg a tervezés folyamat zajlik. Az egész felújítás alatt szellemileg frissnek kell lennünk, de a lényegi kérdések az elején eldőlnek.

Viszont pont ugyanúgy, mint a fúrók robosztus felépítésének esetében, ahogyan nekik is, nekünk is folyamatosan bírnunk kell a munkát. Reggeltől estig, hétfőtől péntekig. Jól kialakított egyéni tervek alapján, pontos végrehajtással minden anomália elkerülhető.

Mert vannak dolgok, amikből nem engedhetünk: a minőség és biztonság két olyan terület, ami bár nem látványos, de a lehető legfontosabb egy felújítás kapcsán. És ha ezt képesek vagyunk folyamatosan fenntartani, a kivitelezést pedig a megbeszélt időkorlátok között maximálisan teljesíteni: elmondhatjuk, hogy profik vagyunk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A furfangos telepi macska

Meleg nyári napokon, otthon nagymamámnál megszokott volt a hűvös ablakpárkányon vagy a farakás tövében “sütkérező” macska látványa. Irigyeltük is mindig őket, bár egy ideje már nem találkoztam hasonlóval.

Villany Péter

Kemping bringa és dinamó

Ha Ljubljanában jársz, feltétlenül úgy menj oda, hogy biciklit viszel magaddal. Persze lehet használni a helyi bérelhető dolgokat is, de az biztos, hogy az autót az ott tartózkodásod alatt nem kell használnod.

Villany Péter

Lámpát akarsz? Hallgass a panel legyekre!

Bár viszonylag régi megfigyelés, mégis mindig, és mindig fennakadok rajta. Általában április közepétől október közepéig figyelhető meg ez a jelenség, mert ekkor már érdemes munka közben egész nap szellőztetni.