Keményen megyünk előre

Még általános iskolás voltam, mikor ezzel a szöveggel találkoztam: “Keményen, mint a vídia!” Mivel édesapám akkoriban olyan helyen dolgozott, ahol használtak vídiafejű fúrót, kivételesen tudtam, hogy mit jelent.

Német eredetű szó egyébként, mármint a vídia. Wie diamant – mint a gyémánt. És bizony mi így megyünk előre. De nem ám a “hagyományos” vídiaként, hanem akként, amelyik a panelt viszi. Ezeknél a fúrószáraknál nem az az elsődleges, hogy éles legyen és mindent vigyen, hanem a robosztus felépítés és kialakítás.

Valahogy úgy, mint nálunk. Fontos, hogy “élesek” legyünk addig a pontig, amíg a tervezés folyamat zajlik. Az egész felújítás alatt szellemileg frissnek kell lennünk, de a lényegi kérdések az elején eldőlnek.

Viszont pont ugyanúgy, mint a fúrók robosztus felépítésének esetében, ahogyan nekik is, nekünk is folyamatosan bírnunk kell a munkát. Reggeltől estig, hétfőtől péntekig. Jól kialakított egyéni tervek alapján, pontos végrehajtással minden anomália elkerülhető.

Mert vannak dolgok, amikből nem engedhetünk: a minőség és biztonság két olyan terület, ami bár nem látványos, de a lehető legfontosabb egy felújítás kapcsán. És ha ezt képesek vagyunk folyamatosan fenntartani, a kivitelezést pedig a megbeszélt időkorlátok között maximálisan teljesíteni: elmondhatjuk, hogy profik vagyunk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.