Jönnek a világító ruhák?

Jönnek a világító ruhák?

Nem elsősorban a világítás lesz a lényeges tulajdonság, de a leglátványosabb mindenképpen ez. Már ma is léteznek világító ruhák. Ugyanis a LED és egyéb technológiák fejlődése révén elérhetővé vált a vékony, de tetszőlegesen hosszú, világító “cérna”.

Működésükhöz szükség van energiára. Igaz, nem túl sokra, például egy kis dobozban AA elemet kell biztosítanunk a ruhához.

Viszont nemrég olvastam, hogy kutatók (nem, ezek nem a britek) már hajlékony akkummulátort fejlesztenek. A kísérletek most cérnavékonyságnál tartanak, és eddig már 140 méter (!) hosszúságban működőképes a dolog.

Innen már csak egy lépés az, hogy a napelem (utalva a tegnapi írásra) és az akkumulátor egy felületen kapjon helyet, és fel tudja venni a viselőjének alakját. Ezzel pedig megoldottuk az energiatermelés és tárolás problémáját.

Így, ha a ruhát el kell lássuk különböző elektromos áramot igénylő kütyükkel, ezek önálló energiaellátása megoldott. Lehet hogy egy lépésre vagyunk a fantasztikus filmek fantasztikus pl. láthatatlanná tevő ruháitól?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.