Jönnek a világító ruhák?

Jönnek a világító ruhák?

Nem elsősorban a világítás lesz a lényeges tulajdonság, de a leglátványosabb mindenképpen ez. Már ma is léteznek világító ruhák. Ugyanis a LED és egyéb technológiák fejlődése révén elérhetővé vált a vékony, de tetszőlegesen hosszú, világító “cérna”.

Működésükhöz szükség van energiára. Igaz, nem túl sokra, például egy kis dobozban AA elemet kell biztosítanunk a ruhához.

Viszont nemrég olvastam, hogy kutatók (nem, ezek nem a britek) már hajlékony akkummulátort fejlesztenek. A kísérletek most cérnavékonyságnál tartanak, és eddig már 140 méter (!) hosszúságban működőképes a dolog.

Innen már csak egy lépés az, hogy a napelem (utalva a tegnapi írásra) és az akkumulátor egy felületen kapjon helyet, és fel tudja venni a viselőjének alakját. Ezzel pedig megoldottuk az energiatermelés és tárolás problémáját.

Így, ha a ruhát el kell lássuk különböző elektromos áramot igénylő kütyükkel, ezek önálló energiaellátása megoldott. Lehet hogy egy lépésre vagyunk a fantasztikus filmek fantasztikus pl. láthatatlanná tevő ruháitól?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.