Jönnek a világító ruhák?

Jönnek a világító ruhák?

Nem elsősorban a világítás lesz a lényeges tulajdonság, de a leglátványosabb mindenképpen ez. Már ma is léteznek világító ruhák. Ugyanis a LED és egyéb technológiák fejlődése révén elérhetővé vált a vékony, de tetszőlegesen hosszú, világító “cérna”.

Működésükhöz szükség van energiára. Igaz, nem túl sokra, például egy kis dobozban AA elemet kell biztosítanunk a ruhához.

Viszont nemrég olvastam, hogy kutatók (nem, ezek nem a britek) már hajlékony akkummulátort fejlesztenek. A kísérletek most cérnavékonyságnál tartanak, és eddig már 140 méter (!) hosszúságban működőképes a dolog.

Innen már csak egy lépés az, hogy a napelem (utalva a tegnapi írásra) és az akkumulátor egy felületen kapjon helyet, és fel tudja venni a viselőjének alakját. Ezzel pedig megoldottuk az energiatermelés és tárolás problémáját.

Így, ha a ruhát el kell lássuk különböző elektromos áramot igénylő kütyükkel, ezek önálló energiaellátása megoldott. Lehet hogy egy lépésre vagyunk a fantasztikus filmek fantasztikus pl. láthatatlanná tevő ruháitól?

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.