Jönnek a világító ruhák?

Jönnek a világító ruhák?

Nem elsősorban a világítás lesz a lényeges tulajdonság, de a leglátványosabb mindenképpen ez. Már ma is léteznek világító ruhák. Ugyanis a LED és egyéb technológiák fejlődése révén elérhetővé vált a vékony, de tetszőlegesen hosszú, világító “cérna”.

Működésükhöz szükség van energiára. Igaz, nem túl sokra, például egy kis dobozban AA elemet kell biztosítanunk a ruhához.

Viszont nemrég olvastam, hogy kutatók (nem, ezek nem a britek) már hajlékony akkummulátort fejlesztenek. A kísérletek most cérnavékonyságnál tartanak, és eddig már 140 méter (!) hosszúságban működőképes a dolog.

Innen már csak egy lépés az, hogy a napelem (utalva a tegnapi írásra) és az akkumulátor egy felületen kapjon helyet, és fel tudja venni a viselőjének alakját. Ezzel pedig megoldottuk az energiatermelés és tárolás problémáját.

Így, ha a ruhát el kell lássuk különböző elektromos áramot igénylő kütyükkel, ezek önálló energiaellátása megoldott. Lehet hogy egy lépésre vagyunk a fantasztikus filmek fantasztikus pl. láthatatlanná tevő ruháitól?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A villanyszerelő és a ChatGPT

Egyszerűen muszáj volt. Annyit olvastam már róla, hogy ki kellett próbálnom nekem is. Haladni kell a korral. Megkérdeztem hát a ChatGPT-t: “Kérlek írj nekem cikket a panel lakások villanyszerelése témájában”.

Villany Péter

Hol fognak elszaporodni az elektromos autók?

A tegnapi írás közben jöttek a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy már tavaly sok helyen olvastam a hidrogén autózásról és ennek az elektromos autókkal való összehasonlításáról.