Jó tudni – önkioltó műanyag dobozok

Nem titok ez már a mai világban: szinte minden műanyagból van. Ez nem is baj, hiszen a műanyagok is többfélék lehetnek, és az adott területnek megfelelően készülnek.

A különböző gyártástechnológiák és adalékok adják az eltéréseket. Nem szeretnék most ennek kémiájába belemenni, mert ez egy villanyszereléssel foglalkozó oldal, én pedig villanyszerelő volnék, nem vegyész (bár tanultam).

Azok a termékek, amiket szerelünk az ügyfelek biztonsága érdekében, azok az úgynevezett önkioltó műanyagok. Ilyenek pl. a lakáselosztó-dobozok, és a beleszerelt anyagok is.

Ha a dobozban meghibásodás lép fel (pl. zárlat keletkezik), akkor ott akár 650°C-nyi pillanatnyi forróság is kialakulhat. Ennek a hőnek a hatására a műanyag már megolvad, akár lángra is lobbanhat. Az önkioltó műanyag úgy van elkészítve, hogy a hőforrás megszűnésével a láng (izzás, olvadás) másodperceken belül magától kialszik.

Jogosan felmerülhet a gondolat, hogy mi van akkor, ha az olvadt műanyag olvadás közben le is cseppen. A fejlesztések során erre is gondolnak. Ezért van az, hogy az önkioltás egyben azt is jelenti, hogy a lecsöppenő darabok a közelben található éghető anyagot már ne tudjanak felgyújtani (hűljön annyit a műanyag).

Az elektromos eszközeinket védő műanyagoknak a felhasználástól függően emellett még számtalan dolognak kell megfelelniük, de jó tudni, hogy a gyártók szerencsére nem veszik félvállról a kockázatokat.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán