Jó tudni – önkioltó műanyag dobozok

Nem titok ez már a mai világban: szinte minden műanyagból van. Ez nem is baj, hiszen a műanyagok is többfélék lehetnek, és az adott területnek megfelelően készülnek.

A különböző gyártástechnológiák és adalékok adják az eltéréseket. Nem szeretnék most ennek kémiájába belemenni, mert ez egy villanyszereléssel foglalkozó oldal, én pedig villanyszerelő volnék, nem vegyész (bár tanultam).

Azok a termékek, amiket szerelünk az ügyfelek biztonsága érdekében, azok az úgynevezett önkioltó műanyagok. Ilyenek pl. a lakáselosztó-dobozok, és a beleszerelt anyagok is.

Ha a dobozban meghibásodás lép fel (pl. zárlat keletkezik), akkor ott akár 650°C-nyi pillanatnyi forróság is kialakulhat. Ennek a hőnek a hatására a műanyag már megolvad, akár lángra is lobbanhat. Az önkioltó műanyag úgy van elkészítve, hogy a hőforrás megszűnésével a láng (izzás, olvadás) másodperceken belül magától kialszik.

Jogosan felmerülhet a gondolat, hogy mi van akkor, ha az olvadt műanyag olvadás közben le is cseppen. A fejlesztések során erre is gondolnak. Ezért van az, hogy az önkioltás egyben azt is jelenti, hogy a lecsöppenő darabok a közelben található éghető anyagot már ne tudjanak felgyújtani (hűljön annyit a műanyag).

Az elektromos eszközeinket védő műanyagoknak a felhasználástól függően emellett még számtalan dolognak kell megfelelniük, de jó tudni, hogy a gyártók szerencsére nem veszik félvállról a kockázatokat.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.