Jó hír a gyártóktól!

Egy magát felfedni nem akaró kapcsolatunk jó híreket közölt a múlt héten. A sok negatív dolog között minden apróságnak örülni kell, így most én is így teszek.

Bár korábban sokszor írtam róla, hogy az áremelkedés elkerülhetetlen (akár fokozott ütemben, hónapról hónapra emelkedve is). És arról is írtam, hogy ezt mi az ügyfeleinkkel úgy védjük ki, hogy a szerződés után azonnal megrendeljük és meg is vesszük a beépítendő dolgokat.

A villanyszerelési anyagok ezen a beépítendő időtávon nem romlandóak. Statisztikáink alapján kiszámítható, hogy miből mennyi kell majd a felújításhoz, és ezt könnyű összeírni, megrendelni. Szerencsére most még minden elérhető (bár voltak azért fennakadások!), emiatt ezzel egyelőre nincsen gond.

Az áremelkedés mellett a hiány lehet a következő probléma. Az ellátási láncok akadozása, a nyersanyagok beszerzése lehet esetlegesen a következő bajforrás. És ez, itt a lánc végén majd elsősorban a beépítendő anyagok hiányában ölthet testet (és emiatt pedig az árában is majd).

Ami szerencsés ebben a helyzetben, hogy itthon van kábelgyárunk és összeszerelő üzemünk is. Ezekben az egységekben pedig a forrásunk szerint megfelelő mennyiségű alapanyag van raktáron ahhoz, hogy ha most leállna az utánpótlás, még 2-3 hónapig bizonosan el tudnának látni minket beépítendő anyagokkal. Ami jó hír ebben, hogy ha ez igaz, akkor ennyi időnk biztosan lesz kitalálni, hogy “mihez is kezdjünk”.

Természetesen nem tisztem megítélni ezt az információt. Amit biztosan érzek, hogy ez azért nem ilyen egyszerű, és nagy a bizonytalanság. Nagyon sok nézőpontot kell figyelembe venni, és nagyon sok minden történhet.

Mi a magunk részéről tudásunknak megfelelően a lehető legjobban felkészülünk a változásokra, és állunk elébe a elkövetkező időszaknak. Mindenképpen izgalmas lesz, ez biztos.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.