Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.

Ezt a jelenséget az elektrosztatikus feltöltődés, az úgynevezett dörzselektromosság hozza létre. Különböző anyagok megfelelő érintkezésekor az addig semleges részecskéi kisebb nagyobb mértékben elektromos töltésűvé válnak. A töltés, a feszült állapot fennmarad a tárgyak szétválasztása után is, de az újbóli érintkezéskor kiegyenlítődik, azaz kisül.

Elviekben ennek a jelenségnek az ellensúlyozására találták ki az úgynevezett ionizáló hajszárítókat. A gyakorlatban azt tapasztaltuk (kollégám egyik barátja hívta őt a frissen felújított fürdőszobából), hogy csípett a víz. De csak a víz csípett. És csak hajszárítás után. És csak azt a testrészt, amit megfújtak a hajszárítóval. (Kipróbáltak mindent, komolyan.)

Tehát pontosan az ellenkező hatást érték el vele. De a magam részéről imádom a marketinget ami ez esetben így szól:

“Az ionizáló hajszárítókban lévő generátor milliónyi tisztító negatív iont hoz létre, amelyek segítenek fenntartani a haj ideális nedvességtartalmát. A kiváló hidratáció javítja a haj állapotát, regeneráló hatású, a fésülést lágyabbá és könnyebbé teszi, dúsítja és fényesebbé teszi a hajat.”

Szóval, ha ilyen csodás hajszárítónk van, ne essünk kétségbe. Természetesen, ha a fürdőszobában azt érezzük, hogy “ráz” a víz, vagy a csap vagy bármi hasonló, azonnal hívjunk szakembert!

Előfordulhat, hogy ártalmatlan sztatikus feltöltődésről van szó, de jelezhet komoly hibát is, főleg régebbi hálózatokon, amit nem szabad félvállról venni!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A villanyszerelő és a ChatGPT

Egyszerűen muszáj volt. Annyit olvastam már róla, hogy ki kellett próbálnom nekem is. Haladni kell a korral. Megkérdeztem hát a ChatGPT-t: “Kérlek írj nekem cikket a panel lakások villanyszerelése témájában”.

Villany Péter

Hol fognak elszaporodni az elektromos autók?

A tegnapi írás közben jöttek a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy már tavaly sok helyen olvastam a hidrogén autózásról és ennek az elektromos autókkal való összehasonlításáról.