Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.

Ezt a jelenséget az elektrosztatikus feltöltődés, az úgynevezett dörzselektromosság hozza létre. Különböző anyagok megfelelő érintkezésekor az addig semleges részecskéi kisebb nagyobb mértékben elektromos töltésűvé válnak. A töltés, a feszült állapot fennmarad a tárgyak szétválasztása után is, de az újbóli érintkezéskor kiegyenlítődik, azaz kisül.

Elviekben ennek a jelenségnek az ellensúlyozására találták ki az úgynevezett ionizáló hajszárítókat. A gyakorlatban azt tapasztaltuk (kollégám egyik barátja hívta őt a frissen felújított fürdőszobából), hogy csípett a víz. De csak a víz csípett. És csak hajszárítás után. És csak azt a testrészt, amit megfújtak a hajszárítóval. (Kipróbáltak mindent, komolyan.)

Tehát pontosan az ellenkező hatást érték el vele. De a magam részéről imádom a marketinget ami ez esetben így szól:

“Az ionizáló hajszárítókban lévő generátor milliónyi tisztító negatív iont hoz létre, amelyek segítenek fenntartani a haj ideális nedvességtartalmát. A kiváló hidratáció javítja a haj állapotát, regeneráló hatású, a fésülést lágyabbá és könnyebbé teszi, dúsítja és fényesebbé teszi a hajat.”

Szóval, ha ilyen csodás hajszárítónk van, ne essünk kétségbe. Természetesen, ha a fürdőszobában azt érezzük, hogy “ráz” a víz, vagy a csap vagy bármi hasonló, azonnal hívjunk szakembert!

Előfordulhat, hogy ártalmatlan sztatikus feltöltődésről van szó, de jelezhet komoly hibát is, főleg régebbi hálózatokon, amit nem szabad félvállról venni!

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.