Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.

Ezt a jelenséget az elektrosztatikus feltöltődés, az úgynevezett dörzselektromosság hozza létre. Különböző anyagok megfelelő érintkezésekor az addig semleges részecskéi kisebb nagyobb mértékben elektromos töltésűvé válnak. A töltés, a feszült állapot fennmarad a tárgyak szétválasztása után is, de az újbóli érintkezéskor kiegyenlítődik, azaz kisül.

Elviekben ennek a jelenségnek az ellensúlyozására találták ki az úgynevezett ionizáló hajszárítókat. A gyakorlatban azt tapasztaltuk (kollégám egyik barátja hívta őt a frissen felújított fürdőszobából), hogy csípett a víz. De csak a víz csípett. És csak hajszárítás után. És csak azt a testrészt, amit megfújtak a hajszárítóval. (Kipróbáltak mindent, komolyan.)

Tehát pontosan az ellenkező hatást érték el vele. De a magam részéről imádom a marketinget ami ez esetben így szól:

“Az ionizáló hajszárítókban lévő generátor milliónyi tisztító negatív iont hoz létre, amelyek segítenek fenntartani a haj ideális nedvességtartalmát. A kiváló hidratáció javítja a haj állapotát, regeneráló hatású, a fésülést lágyabbá és könnyebbé teszi, dúsítja és fényesebbé teszi a hajat.”

Szóval, ha ilyen csodás hajszárítónk van, ne essünk kétségbe. Természetesen, ha a fürdőszobában azt érezzük, hogy “ráz” a víz, vagy a csap vagy bármi hasonló, azonnal hívjunk szakembert!

Előfordulhat, hogy ártalmatlan sztatikus feltöltődésről van szó, de jelezhet komoly hibát is, főleg régebbi hálózatokon, amit nem szabad félvállról venni!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.