Hogy működik az érintő kapcsoló?

Hogy működik az érintő kapcsoló?

Nem is olyan régen szereltünk egy itthon eléggé ismert (és talán picit túlárazott) márkájú érintőkapcsolót, és a kollégámban felmerült a kérdés (ő viszonylag “friss hús”), hogy ez vajon hogyan működik.

Mivel ezt az alap villanyszerelő iskolában nem tanítják (talán nálunk még szóba került, de nem emlékszem pontosan, de az OKJ-s “gyorstalpalón” biztosan nem), így az ember vagy önszorgalomból utánanéz és megérti (a divatos “self made”), vagy kérdez, és jobb esetben a tapasztaltabb kollégája tudja a választ.

Az általunk szerelt úgynevezett kapacitív érintő kapcsoló 2 részből áll: van egy érintési felület (ez maga a kintről látszó üveg és az alatta elhelyezkedő kb. ujjnyi nagyságú felület), és van egy relé, ami magát a kapcsolást végzi (ez van hátul, jó esetben a dobozban elrejtve). A relé egy elektromos érintkezőket működtető kapcsolóelem.

Az ujjnyi nagyságú felület felelős a kapcsolásért. Egy apró mágneses teret hoznak létre vele, ami töltésfelhamozást okoz a felette lévő üvegben. Amikor az ujjunkkal közelítünk, illetve hozzáérünk az üveghez, akkor a töltéseket elvezetjük (gondoljunk a bevásárlókocsira, ami megráz).

Ennek a változásnak az érzékelésére többféle módszer is létezik (itt most nem cél ennek mélységeiben elmerülni), a lényeg, hogy ez a változás működésbe hozza a relét, ami ténylegesen ennek a jelnek hatására fel-, majd újabb érintésre lekapcsolja a világítást.

Tulajdonképpen ennél kicsit bonyolultabban, de ez az elv működik az összes ma használatos érintőképernyős eszközben.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán