Hogy működik az érintő kapcsoló?

Hogy működik az érintő kapcsoló?

Nem is olyan régen szereltünk egy itthon eléggé ismert (és talán picit túlárazott) márkájú érintőkapcsolót, és a kollégámban felmerült a kérdés (ő viszonylag “friss hús”), hogy ez vajon hogyan működik.

Mivel ezt az alap villanyszerelő iskolában nem tanítják (talán nálunk még szóba került, de nem emlékszem pontosan, de az OKJ-s “gyorstalpalón” biztosan nem), így az ember vagy önszorgalomból utánanéz és megérti (a divatos “self made”), vagy kérdez, és jobb esetben a tapasztaltabb kollégája tudja a választ.

Az általunk szerelt úgynevezett kapacitív érintő kapcsoló 2 részből áll: van egy érintési felület (ez maga a kintről látszó üveg és az alatta elhelyezkedő kb. ujjnyi nagyságú felület), és van egy relé, ami magát a kapcsolást végzi (ez van hátul, jó esetben a dobozban elrejtve). A relé egy elektromos érintkezőket működtető kapcsolóelem.

Az ujjnyi nagyságú felület felelős a kapcsolásért. Egy apró mágneses teret hoznak létre vele, ami töltésfelhamozást okoz a felette lévő üvegben. Amikor az ujjunkkal közelítünk, illetve hozzáérünk az üveghez, akkor a töltéseket elvezetjük (gondoljunk a bevásárlókocsira, ami megráz).

Ennek a változásnak az érzékelésére többféle módszer is létezik (itt most nem cél ennek mélységeiben elmerülni), a lényeg, hogy ez a változás működésbe hozza a relét, ami ténylegesen ennek a jelnek hatására fel-, majd újabb érintésre lekapcsolja a világítást.

Tulajdonképpen ennél kicsit bonyolultabban, de ez az elv működik az összes ma használatos érintőképernyős eszközben.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.