Hány szabályt szeg meg, aki panelből tölti a villanyautóját?

Hányszabályt szeg meg, aki panelből tölti a villanyautóját?

Meredek dologgal találkoztam lakótelepi kommandózásaim során. Igaz nem az idén volt, hanem még tavaly. Akkor nem tulajdonítottam neki nagy ügyet. De közben a közösségi média jóvoltából kiderült az igazi ok.

Amikor én ezt láttam, úgy voltam vele, hogy miért ne porszívózhatná valaki az autóját a panelház parkolójában? És hogy ehhez a 10. emeleti lakásából egy teszkós hosszabbítót használ? Hát ez van. Nincs lent dugalj, én is csináltam már. Igaz a földszint ablakából.

Na de közben kiderült ám (mint fentebb írtam, a közösségi média jóvoltából), hogy elektromos autót (!) töltenek róla. Tehát ez a hosszabbító állandóan ott van. Érdekes. Minden esetre néhány szempontból aggályos lehet a dolog.

Bár önmagában, ha fent nincs bedugva, akkor ugye nem sok szabályt szegünk meg vele. Maximum a többi lakót zavarhatja, vagy esetleg a réz miatt eltulajdonítják (lerángatják).

Amikor töltjük az autót, érintésvédelmi és biztonsági kérdések felmerülnek. De ha ott ülünk mellette 8 órán keresztül (nagyobb árammal azért nem tölthetjük, mert azt a hosszabbító és a lakás hálózata nem bírja el), akkor erre tudunk figyelni (ne nyúlkáljanak hozzá, ne pisilje le egy kutya, vagy esernyőt tarthatunk a csatlakozó fölé).

Az a meglátásom ezzel kapcsolatban, hogy amíg nem lesz megoldva a töltés kérdése a lakótelepeknél, addig az itt lakóknak vagy nem lesz elektromos autója, vagy ilyen alternatív megoldásokat kell keresniük.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.