Hány szabályt szeg meg, aki panelből tölti a villanyautóját?

Hányszabályt szeg meg, aki panelből tölti a villanyautóját?

Meredek dologgal találkoztam lakótelepi kommandózásaim során. Igaz nem az idén volt, hanem még tavaly. Akkor nem tulajdonítottam neki nagy ügyet. De közben a közösségi média jóvoltából kiderült az igazi ok.

Amikor én ezt láttam, úgy voltam vele, hogy miért ne porszívózhatná valaki az autóját a panelház parkolójában? És hogy ehhez a 10. emeleti lakásából egy teszkós hosszabbítót használ? Hát ez van. Nincs lent dugalj, én is csináltam már. Igaz a földszint ablakából.

Na de közben kiderült ám (mint fentebb írtam, a közösségi média jóvoltából), hogy elektromos autót (!) töltenek róla. Tehát ez a hosszabbító állandóan ott van. Érdekes. Minden esetre néhány szempontból aggályos lehet a dolog.

Bár önmagában, ha fent nincs bedugva, akkor ugye nem sok szabályt szegünk meg vele. Maximum a többi lakót zavarhatja, vagy esetleg a réz miatt eltulajdonítják (lerángatják).

Amikor töltjük az autót, érintésvédelmi és biztonsági kérdések felmerülnek. De ha ott ülünk mellette 8 órán keresztül (nagyobb árammal azért nem tölthetjük, mert azt a hosszabbító és a lakás hálózata nem bírja el), akkor erre tudunk figyelni (ne nyúlkáljanak hozzá, ne pisilje le egy kutya, vagy esernyőt tarthatunk a csatlakozó fölé).

Az a meglátásom ezzel kapcsolatban, hogy amíg nem lesz megoldva a töltés kérdése a lakótelepeknél, addig az itt lakóknak vagy nem lesz elektromos autója, vagy ilyen alternatív megoldásokat kell keresniük.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.