Hány amperes a villanyóra?

“Péter, mondja már meg, hány amperes a villanyórám?” – kapom meg a kérdést telefonban elég sokszor. Általában halk mosoly a válaszom, és elviccelem, hogy sajnos még olyan messzire nem látok és a távgyógyításban sem vagyok még otthon…

Persze a mostani technikai fejlődés közepette, ami késik az nem múlik (bár van ahol ez inkább visszafelé menne). És persze az is igaz, hogy viszonylag könnyen megállapítható a válasz a kérdésre.

Egyébként ilyenkor mindig eszembe jut elektrotechnika tanárom. Aki erre a szóra, hogy villanyóra, először csak egy egyszerű, de jól láthatóan grimaszolt. Ha nem javítottuk ki rögtön, akkor elkezdett rángatózni a bal szemöldöke és fura fejeket vágott. És ha még egyszer kiejtettük a szánkon, hogy villanyóra, akkor meg szivacsot hozzánk.

Ha szerencsénk volt, nem volt vizes a szivacs. De a lényeg, hogy a villanyóra az fogyasztásmérő. Megtanultuk egy életre.

És hogy hány amperes a villanyóra?

Na az nem a mérőtől függ, annak nincs ilyenje. A mellette vagy alatta található szolgáltatói áramkorlátozó értékétől függ. Ez az a kismegszakító, ami a mérő mellett/közelében van, és azt szabályozza, hogy tulajdonképpen mennyi áram jut be a lakásba. Ez pedig azt jelenti, hogy ennek értékétől függ az, hogy mennyi és milyen teljesítményű gépet tudunk jelenleg használni (akár egyszerre).

A hány amperes a villanyóra kérdésnek azért van mégis létjogosultsága, mert a maga egyszerűségében rávilágít arra, hogy foglalkozunk a lakás elektromos rendszerével valamilyen szinten.

Innen már csak egy lépés annak eldöntése, hogy teljesítménybővítésre van-e szükségünk, és hogy milyen állapotú lehet a lakás villanyvezeték hálózata. És ha ezeknek a kérdéseknek a végére járunk/jártunk, akkor már megbizonyosodhatunk: biztonságos-e vagy sem.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.