Gondolatok a ROLLS ROYCE „házi” atomerőműről

„Petikém zöldülünk b…meg, zöldülünk!” – mondta anno a haverom, mikor a szomszédja felszereltette a napelemet pár éve (igazi earlybird volt!) és együtt bámultuk a szerencsétlen „balettező” szerelőket a nem túl jó minőségű tetőn (finoman fogalmazva).

És emlékszem minden beszélgetésünk alkalmával beszámolt róla, hogy a szomszéd mennyit szidja az egészet, meg hogy inkább a tetőt csináltatta volna meg, „ez a szar soha nem hozza vissza az árát”.

Ez jutott eszembe egy minapi cikkről. Legközelebb mondom majd neki, hogy említse meg a szomszédnak: telepítsen a garázsba mini atomerőművet.

Mini atomerőmű. Ízlelgessük ezt a szót: mini atomerőmű. Következő szint: lakótelepi mini atomerőmű (pl. Békás II mini atomerőmű Hűtőtavi horgászegyesület), társasházi mini atomerőmű, házi atomerőmű.

Nem akarom elbagatellizálni (poént csinálni belőle) a dolgot, mert komoly a szándék, és véleményem szerint az elektromos áram és az általa áthatott társadalom ellátását biztosítani kell. Minden árammal megy: kis eszköz, nagy eszköz, akkumulátor. Gyengeáram, erősáram, még erősebb áram. Minden.

És azt látni lehet, hogy változás előtt állunk. Ugyanis ennek a hatalmas mennyiségű elektromos energiának az előállítása (és az ellátás biztosítása is!) igencsak komoly feladat. De ne legyünk álszentek se: jövedelmező is.

Hihetetlen mértékű befektetés szükséges (pl. már a lakossági napelem sem olcsó!), de bizonyosan megéri. Csak a régi módszerek „elavultak”, az alapanyagok elfogyhatnak vagy nehéz hozzájutni, keresni kell az új lehetőségeket. Biztosra veszem, hogy majd az egyik ilyen próbálkozás továbbfejlesztett változata lesz a megoldás (vagy akár több is).

Addig is érdemes folyamatosan követni az ezzel kapcsolatos eseményeket. Mint pl. a mini atomerőmű projektet. Azért csendesen és félve kérdezném: nem leállítani akartuk mostanában?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.