Gondolatok a ROLLS ROYCE “házi” atomerőműről

“Petikém zöldülünk b…meg, zöldülünk!” – mondta anno a haverom, mikor a szomszédja felszereltette a napelemet pár éve (igazi earlybird volt!) és együtt bámultuk a szerencsétlen “balettező” szerelőket a nem túl jó minőségű tetőn (finoman fogalmazva).

És emlékszem minden beszélgetésünk alkalmával beszámolt róla, hogy a szomszéd mennyit szidja az egészet, meg hogy inkább a tetőt csináltatta volna meg, “ez a szar soha nem hozza vissza az árát”.

Ez jutott eszembe egy minapi cikkről. Legközelebb mondom majd neki, hogy említse meg a szomszédnak: telepítsen a garázsba mini atomerőművet.

Mini atomerőmű. Ízlelgessük ezt a szót: mini atomerőmű. Következő szint: lakótelepi mini atomerőmű (pl. Békás II mini atomerőmű Hűtőtavi horgászegyesület), társasházi mini atomerőmű, házi atomerőmű.

Nem akarom elbagatellizálni (poént csinálni belőle) a dolgot, mert komoly a szándék, és véleményem szerint az elektromos áram és az általa áthatott társadalom ellátását biztosítani kell. Minden árammal megy: kis eszköz, nagy eszköz, akkumulátor. Gyengeáram, erősáram, még erősebb áram. Minden.

És azt látni lehet, hogy változás előtt állunk. Ugyanis ennek a hatalmas mennyiségű elektromos energiának az előállítása (és az ellátás biztosítása is!) igencsak komoly feladat. De ne legyünk álszentek se: jövedelmező is.

Hihetetlen mértékű befektetés szükséges (pl. már a lakossági napelem sem olcsó!), de bizonyosan megéri. Csak a régi módszerek “elavultak”, az alapanyagok elfogyhatnak vagy nehéz hozzájutni, keresni kell az új lehetőségeket. Biztosra veszem, hogy majd az egyik ilyen próbálkozás továbbfejlesztett változata lesz a megoldás (vagy akár több is).

Addig is érdemes folyamatosan követni az ezzel kapcsolatos eseményeket. Mint pl. a mini atomerőmű projektet. Azért csendesen és félve kérdezném: nem leállítani akartuk mostanában?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.