Gáz- és hálózatbővítés pánik

Nem lehet elmenni szó nélkül az elmúlt időszak eseményei mellett. Ha csak szűken a tényeket nézzük (már amiről információnk van), akkor is elég aggasztónak tűnik a helyzet.

Alapból nincs túl sok választási lehetőség, plusz még a hideg sem kímél (a forró nyár után egészen hirtelen jött a hidegebb idő). És nem kecsegtet semmi jóval a tél (legalábbis melegebbet nem ígér).

Ha ezt még megfejeljük idehaza egy adag hatalmas kapkodással, máris készen van a katasztrófa. Ez érződik az elmúlt időszakon, amikor napi 7-8 (!) hívásom volt a gáz használatának kiváltása ügyében.

Hát igen. Fűteni kell, és ahol mondjuk fával fűteni nincs lehetőség (bocs, nem fa, biomassza!), ott alternatívaként marad az áram, mint energiaforrás. Csak persze ez sem olyan egyszerű, meg kell vizsgálni a feltételeket. És csak ezután érdemes belevágni bármibe is.

Ha egyáltalán a lakás hálózata bírja. Ha igen, akkor nagy gond nincs. Ha nem, akkor megfelelő szakemberrel megcsináltatni sok idő és nem kevés pénz. És csak ezután merülhet fel a teljesítménybővítés gondolata.

És itt is kérdés, hogy a hálózat ezen része alkalmas-e rá. Ha igen, akkor megint nincs kérdés. Ha nem, akkor ez esetben is meg kell küzdeni a körülményekkel: szakemberek leterheltsége (itt csak ajánlott szerelő tud segíteni), szolgáltató leterheltsége (kevés ügyintéző, sok-sok ügy), anyaghiány (némely doboz gyártására hónapokat kell várni).

Szóval innen nézve úgy látom, kitört a pánik, és ezen az elszámolási bizonytalanságok sem segítenek. Meglátjuk, hova vezet ez. Addig is minden tőlünk telhetőt megteszünk a saját hatáskörünkben. Ahol és amiben tudunk, és ha más nem, jó tanáccsal segítünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán