Gáz- és hálózatbővítés pánik

Nem lehet elmenni szó nélkül az elmúlt időszak eseményei mellett. Ha csak szűken a tényeket nézzük (már amiről információnk van), akkor is elég aggasztónak tűnik a helyzet.

Alapból nincs túl sok választási lehetőség, plusz még a hideg sem kímél (a forró nyár után egészen hirtelen jött a hidegebb idő). És nem kecsegtet semmi jóval a tél (legalábbis melegebbet nem ígér).

Ha ezt még megfejeljük idehaza egy adag hatalmas kapkodással, máris készen van a katasztrófa. Ez érződik az elmúlt időszakon, amikor napi 7-8 (!) hívásom volt a gáz használatának kiváltása ügyében.

Hát igen. Fűteni kell, és ahol mondjuk fával fűteni nincs lehetőség (bocs, nem fa, biomassza!), ott alternatívaként marad az áram, mint energiaforrás. Csak persze ez sem olyan egyszerű, meg kell vizsgálni a feltételeket. És csak ezután érdemes belevágni bármibe is.

Ha egyáltalán a lakás hálózata bírja. Ha igen, akkor nagy gond nincs. Ha nem, akkor megfelelő szakemberrel megcsináltatni sok idő és nem kevés pénz. És csak ezután merülhet fel a teljesítménybővítés gondolata.

És itt is kérdés, hogy a hálózat ezen része alkalmas-e rá. Ha igen, akkor megint nincs kérdés. Ha nem, akkor ez esetben is meg kell küzdeni a körülményekkel: szakemberek leterheltsége (itt csak ajánlott szerelő tud segíteni), szolgáltató leterheltsége (kevés ügyintéző, sok-sok ügy), anyaghiány (némely doboz gyártására hónapokat kell várni).

Szóval innen nézve úgy látom, kitört a pánik, és ezen az elszámolási bizonytalanságok sem segítenek. Meglátjuk, hova vezet ez. Addig is minden tőlünk telhetőt megteszünk a saját hatáskörünkben. Ahol és amiben tudunk, és ha más nem, jó tanáccsal segítünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.