Gáz- és hálózatbővítés pánik

Nem lehet elmenni szó nélkül az elmúlt időszak eseményei mellett. Ha csak szűken a tényeket nézzük (már amiről információnk van), akkor is elég aggasztónak tűnik a helyzet.

Alapból nincs túl sok választási lehetőség, plusz még a hideg sem kímél (a forró nyár után egészen hirtelen jött a hidegebb idő). És nem kecsegtet semmi jóval a tél (legalábbis melegebbet nem ígér).

Ha ezt még megfejeljük idehaza egy adag hatalmas kapkodással, máris készen van a katasztrófa. Ez érződik az elmúlt időszakon, amikor napi 7-8 (!) hívásom volt a gáz használatának kiváltása ügyében.

Hát igen. Fűteni kell, és ahol mondjuk fával fűteni nincs lehetőség (bocs, nem fa, biomassza!), ott alternatívaként marad az áram, mint energiaforrás. Csak persze ez sem olyan egyszerű, meg kell vizsgálni a feltételeket. És csak ezután érdemes belevágni bármibe is.

Ha egyáltalán a lakás hálózata bírja. Ha igen, akkor nagy gond nincs. Ha nem, akkor megfelelő szakemberrel megcsináltatni sok idő és nem kevés pénz. És csak ezután merülhet fel a teljesítménybővítés gondolata.

És itt is kérdés, hogy a hálózat ezen része alkalmas-e rá. Ha igen, akkor megint nincs kérdés. Ha nem, akkor ez esetben is meg kell küzdeni a körülményekkel: szakemberek leterheltsége (itt csak ajánlott szerelő tud segíteni), szolgáltató leterheltsége (kevés ügyintéző, sok-sok ügy), anyaghiány (némely doboz gyártására hónapokat kell várni).

Szóval innen nézve úgy látom, kitört a pánik, és ezen az elszámolási bizonytalanságok sem segítenek. Meglátjuk, hova vezet ez. Addig is minden tőlünk telhetőt megteszünk a saját hatáskörünkben. Ahol és amiben tudunk, és ha más nem, jó tanáccsal segítünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.