Gáz- és hálózatbővítés pánik

Nem lehet elmenni szó nélkül az elmúlt időszak eseményei mellett. Ha csak szűken a tényeket nézzük (már amiről információnk van), akkor is elég aggasztónak tűnik a helyzet.

Alapból nincs túl sok választási lehetőség, plusz még a hideg sem kímél (a forró nyár után egészen hirtelen jött a hidegebb idő). És nem kecsegtet semmi jóval a tél (legalábbis melegebbet nem ígér).

Ha ezt még megfejeljük idehaza egy adag hatalmas kapkodással, máris készen van a katasztrófa. Ez érződik az elmúlt időszakon, amikor napi 7-8 (!) hívásom volt a gáz használatának kiváltása ügyében.

Hát igen. Fűteni kell, és ahol mondjuk fával fűteni nincs lehetőség (bocs, nem fa, biomassza!), ott alternatívaként marad az áram, mint energiaforrás. Csak persze ez sem olyan egyszerű, meg kell vizsgálni a feltételeket. És csak ezután érdemes belevágni bármibe is.

Ha egyáltalán a lakás hálózata bírja. Ha igen, akkor nagy gond nincs. Ha nem, akkor megfelelő szakemberrel megcsináltatni sok idő és nem kevés pénz. És csak ezután merülhet fel a teljesítménybővítés gondolata.

És itt is kérdés, hogy a hálózat ezen része alkalmas-e rá. Ha igen, akkor megint nincs kérdés. Ha nem, akkor ez esetben is meg kell küzdeni a körülményekkel: szakemberek leterheltsége (itt csak ajánlott szerelő tud segíteni), szolgáltató leterheltsége (kevés ügyintéző, sok-sok ügy), anyaghiány (némely doboz gyártására hónapokat kell várni).

Szóval innen nézve úgy látom, kitört a pánik, és ezen az elszámolási bizonytalanságok sem segítenek. Meglátjuk, hova vezet ez. Addig is minden tőlünk telhetőt megteszünk a saját hatáskörünkben. Ahol és amiben tudunk, és ha más nem, jó tanáccsal segítünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.