Fényvarázs a panelban

Fényvarázs a pannelban

Bizony lehet szép dolgokkal találkozni a panelban. És manapság már nem is kerül annyiba, és nem is olyan nagyon “úri huncutság”, mint régebben. A rejtett világítások, álmennyezetek reneszánszát éljük.

Sokszor találkozom vele, hogy az álmennyezetre, vagy az úgynevezett dobozolásra (amikor körben a plafonon az oldalfalak építünk egy “dobozt”, amiben azután elhelyezhető a világítás) szükséges rosszként tekintünk.

Tény, hogy bizonyos esetekben ez a legkultúráltabb megoldása a vezetékek elvezetésének. De nem árt megjegyezni és hangsúlyozni, hogy manapság ez a “takarás” már csak másodlagos funkció, ugyanis a megvilágítási megoldások széles választéka miatt, szinte egy művészeti ággá válik egy-egy “LED-sziget” vagy “csillagos égbolt” kivitelezése.

Amellett, hogy ezek a termékek XPS (könnyű, habszerű lemez) anyagból már előregyártva is megvásárolhatók, magunk is készíthetünk (van cég is, aki erre specializálódott). Persze idő kérdése minden, de ráfordítással szép eredményt érhetünk el.

Egy dologra kell csak figyelnünk: a villanyszerelővel mindenképpen alakíttassunk ki egy olyan rendszert, amire a későbbiekben bontás és rombolás nélkül ráépíthető bármilyen elképzelésünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Csótány a lámpában!

Címnek inkább azt szerettem volna adni, hogy “A lámpa varázshatalmú szelleme”, de az nem fedte volna le igazán mondanivalót. A történet a múlt héten történt, amikor a munkáink többsége szerelvényezés volt.

Villany Péter

Te jó ég! Itt bányásztak! És én nem is tudtam!

Még kicsit visszatérve a tegnapi napelemes-leállításos írásomra, illetve azt ezt ihlető podcast-re, egy fontos dologgal találkoztam. Teljesen “véletlenül” dobta fel az egyik közösségi médium a régi bányász vasutakhoz tartozó kiállítást.

Villany Péter

Az öreg megmondja – Napelemista kalandok

Kedves barátom hívta fel a figyelmem egy videóra, ami az elmúlt időszak “lerágott” csontjáról szól. De nem akárhogyan, hanem idősebb szakemberek szemével. Akiknek már mindegy, hogy mit mondanak. (ergó nem kell pc-nek, azaz politikailag korrektnek lenniük, hogy ne bántsanak meg a véleményükkel senkit)