Fényvarázs a panelban

Fényvarázs a pannelban

Bizony lehet szép dolgokkal találkozni a panelban. És manapság már nem is kerül annyiba, és nem is olyan nagyon „úri huncutság”, mint régebben. A rejtett világítások, álmennyezetek reneszánszát éljük.

Sokszor találkozom vele, hogy az álmennyezetre, vagy az úgynevezett dobozolásra (amikor körben a plafonon az oldalfalak építünk egy “dobozt”, amiben azután elhelyezhető a világítás) szükséges rosszként tekintünk.

Tény, hogy bizonyos esetekben ez a legkultúráltabb megoldása a vezetékek elvezetésének. De nem árt megjegyezni és hangsúlyozni, hogy manapság ez a “takarás” már csak másodlagos funkció, ugyanis a megvilágítási megoldások széles választéka miatt, szinte egy művészeti ággá válik egy-egy “LED-sziget” vagy “csillagos égbolt” kivitelezése.

Amellett, hogy ezek a termékek XPS (könnyű, habszerű lemez) anyagból már előregyártva is megvásárolhatók, magunk is készíthetünk (van cég is, aki erre specializálódott). Persze idő kérdése minden, de ráfordítással szép eredményt érhetünk el.

Egy dologra kell csak figyelnünk: a villanyszerelővel mindenképpen alakíttassunk ki egy olyan rendszert, amire a későbbiekben bontás és rombolás nélkül ráépíthető bármilyen elképzelésünk.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.