Fényvarázs a panelban

Fényvarázs a pannelban

Bizony lehet szép dolgokkal találkozni a panelban. És manapság már nem is kerül annyiba, és nem is olyan nagyon „úri huncutság”, mint régebben. A rejtett világítások, álmennyezetek reneszánszát éljük.

Sokszor találkozom vele, hogy az álmennyezetre, vagy az úgynevezett dobozolásra (amikor körben a plafonon az oldalfalak építünk egy “dobozt”, amiben azután elhelyezhető a világítás) szükséges rosszként tekintünk.

Tény, hogy bizonyos esetekben ez a legkultúráltabb megoldása a vezetékek elvezetésének. De nem árt megjegyezni és hangsúlyozni, hogy manapság ez a “takarás” már csak másodlagos funkció, ugyanis a megvilágítási megoldások széles választéka miatt, szinte egy művészeti ággá válik egy-egy “LED-sziget” vagy “csillagos égbolt” kivitelezése.

Amellett, hogy ezek a termékek XPS (könnyű, habszerű lemez) anyagból már előregyártva is megvásárolhatók, magunk is készíthetünk (van cég is, aki erre specializálódott). Persze idő kérdése minden, de ráfordítással szép eredményt érhetünk el.

Egy dologra kell csak figyelnünk: a villanyszerelővel mindenképpen alakíttassunk ki egy olyan rendszert, amire a későbbiekben bontás és rombolás nélkül ráépíthető bármilyen elképzelésünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A Wase, a kátyú és a villanyszerelés

Munkámból adódóan viszonylag sokat járok Budapest különböző pontjain és útjain. Ilyenkor gyakran igénybe veszem a waze szolgáltatásait, hogy mondjon nekem egy útvonalat. Aztán vagy arra megyek, vagy nem.

Villany Péter

Mit és az AI áram nélkül?

Hétfőn már érintettem azt, hogy energiaigényünk egyre csak növekszik. Ezen belül is az elektromos energia felhasználásunk fokozatosan emelkedik. Ez egy trend a világban, a különböző technikai vívmányok is mind-mind ebbe az irányba mutatnak.

Villany Péter

Mini atomreaktor a zsebedben

Erre mondják majd azt vajon, hogy nagyon pozitív a kisugárzásod? Képzelj el egy 5 Forintost. Na most ha ez megvan, akkor jó ha tudod, hogy ebben a méretben már létezik egy olyan akkumulátor, ami még bár kis energia leadására képes, de 50 évig bírja szuflával.