Értem én, de azért ésszel kéne

Mikor van szükség amperbővítésre

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Jójó, persze nem butaság, mert van benne ráció.

De véleményem szerint olyan többletköltséget eredményez, amit felesleges kiadni. És hozzáteszem egy pont miatt nem is valósítható meg.

Szóval adott egy 50 nm körüli, belvárosi, polgári 4 méteres belmagasságú lakás. Jelenleg a meleg vizet egy gázüzemű átfolyós vízmelegítő biztosítja. Mivel nem is a legjobb már a gépezet, némi félelem is adódott a gázellátás okán, a kiváltás mellett döntöttek a tulajdonosok.

Hosszas keresgélés és olvasás után egy 27 KW-os átfolyós vízmelegítőre esett a választásuk. A bolti eladó már próbálta elmagyarázni nekik, hogy az adott lakásba nem biztos, hogy ez a legjobb választás. Némileg érthetett a dologhoz, mert elsősorban az áramellátás oldaláról feszegette a témát.

Az alapvető probléma tényleg ezzel van. Ennek a teljesítményű eszköznek alapból 3 fázisra van szüksége. Méghozzá 3×40A teljesítménnyel (az adatlapja szerint). Nekik összesen 1 fázis állt rendelkezésre, 25A. Sokat ezt nem magyaráznám, de a lényeg, hogy egy társasházban, ha 1 fázis 32A vagy netán 3×16A, akkor már nagyon jó, ha rendelkezésre is áll. Ha van bevezetve gáz is, akkor biztosan kis értékekre van méretezve az egész elektromos hálózat.

Ez esetben én próbáltam elmagyarázni, hogy a társasházi lehetőségek okán szinte lehetetlen vállalkozás ekkora teljesítmény igénylése. Illetve nem lehetetlen, csak ehhez nagyobb összegű beruházásra lenne szükség, amit alkalmasint nekik kell fizetni. (Gerincvezeték-csere min. 5-6 millió, fővezeték-csere 1-2 millió, plusz a lakás vezetékelése…)

Szerettem volna segíteni, többször rákérdeztem, hogy bojlerben nem gondolkodnak-e. De a dolgot fél óra után ott adtam fel, mikor küldött nekem képet, hogy a lakáselosztóban ott a 3 kismegszakító, és csak rá kell kötni, nem érti miért nem jó az…

A képet megnézve, remélem nem talál senkit, aki megcsinálja neki ezt a dolgot. Mondjuk fogadásokat lehetne kötni, hogy meddig bírja a hálózat, és mi ég szét először…

Persze a kismegszakító védi majd a hálózatot, így a választott készülék azonnal “ki fogja csapni a biztosítékot”.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

A villanyszerelő és a ChatGPT

Egyszerűen muszáj volt. Annyit olvastam már róla, hogy ki kellett próbálnom nekem is. Haladni kell a korral. Megkérdeztem hát a ChatGPT-t: “Kérlek írj nekem cikket a panel lakások villanyszerelése témájában”.

Villany Péter

Hol fognak elszaporodni az elektromos autók?

A tegnapi írás közben jöttek a gondolataim azzal kapcsolatban, hogy már tavaly sok helyen olvastam a hidrogén autózásról és ennek az elektromos autókkal való összehasonlításáról.