Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Jójó, persze nem butaság, mert van benne ráció.

De véleményem szerint olyan többletköltséget eredményez, amit felesleges kiadni. És hozzáteszem egy pont miatt nem is valósítható meg.

Szóval adott egy 50 nm körüli, belvárosi, polgári 4 méteres belmagasságú lakás. Jelenleg a meleg vizet egy gázüzemű átfolyós vízmelegítő biztosítja. Mivel nem is a legjobb már a gépezet, némi félelem is adódott a gázellátás okán, a kiváltás mellett döntöttek a tulajdonosok.

Hosszas keresgélés és olvasás után egy 27 KW-os átfolyós vízmelegítőre esett a választásuk. A bolti eladó már próbálta elmagyarázni nekik, hogy az adott lakásba nem biztos, hogy ez a legjobb választás. Némileg érthetett a dologhoz, mert elsősorban az áramellátás oldaláról feszegette a témát.

Az alapvető probléma tényleg ezzel van. Ennek a teljesítményű eszköznek alapból 3 fázisra van szüksége. Méghozzá 3×40A teljesítménnyel (az adatlapja szerint). Nekik összesen 1 fázis állt rendelkezésre, 25A. Sokat ezt nem magyaráznám, de a lényeg, hogy egy társasházban, ha 1 fázis 32A vagy netán 3×16A, akkor már nagyon jó, ha rendelkezésre is áll. Ha van bevezetve gáz is, akkor biztosan kis értékekre van méretezve az egész elektromos hálózat.

Ez esetben én próbáltam elmagyarázni, hogy a társasházi lehetőségek okán szinte lehetetlen vállalkozás ekkora teljesítmény igénylése. Illetve nem lehetetlen, csak ehhez nagyobb összegű beruházásra lenne szükség, amit alkalmasint nekik kell fizetni. (Gerincvezeték-csere min. 5-6 millió, fővezeték-csere 1-2 millió, plusz a lakás vezetékelése…)

Szerettem volna segíteni, többször rákérdeztem, hogy bojlerben nem gondolkodnak-e. De a dolgot fél óra után ott adtam fel, mikor küldött nekem képet, hogy a lakáselosztóban ott a 3 kismegszakító, és csak rá kell kötni, nem érti miért nem jó az…

A képet megnézve, remélem nem talál senkit, aki megcsinálja neki ezt a dolgot. Mondjuk fogadásokat lehetne kötni, hogy meddig bírja a hálózat, és mi ég szét először…

Persze a kismegszakító védi majd a hálózatot, így a választott készülék azonnal “ki fogja csapni a biztosítékot”.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.