Erőművek éjszakája!

2019-ben volt az első. Ekkor még csak a villamos energiát termelő erőművek és távhőt előállító fűtőművek, illetve látogatóközpontok nyitották meg kapuikat a nagyközönség előtt.

Sajnos idén is lemaradok róla, főleg azon okból, hogy aznap, amikor reggel meghirdették, késő délután hazaérve a közeli erőművekben már nem volt hely! (Tatabányára pedig nem volt kedvem menni, és sajnos gyerekeket ide 16 alatt nem engednek be.) De több helyre is jellemző, hogy a kisfiamat nem tudtam volna vinni.

Mondjuk ez abból a szempontból érthető, hogy egyszerre kb. 20-25 fős csoportokat vezetnek körbe, és 1-1 ilyen túra intézménytől függően 1-1,5 óra is lehet. Mert ez nem olyan, mint a múzeumok éjszakája, ahol az ember hellyel-közzel szabadon kóricálhat (mondjuk nem vágja agyon valami, ha rossz helyre nyúl).

Napjainkban az energetika, az energia- és ellátásbiztonság, a tudatos energiafogyasztás a mindennapi közbeszéd kikerülhetetlen témájává váltak. Ha megismerjük az energiatermelés és -ellátás folyamatait, akkor megtettük az első lépést, hogy okosabban és takarékosabban bánjunk az energiaforrásokkal.

Idén bekapcsolódnak új résztvevők is: a tisztavíz-ellátás, a szennyvízkezelés és a hulladékgazdálkodás területéről is lesznek látogatható vállalatok. Az Erőművek Éjszakája már nemcsak az energia előállítási technológiákról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól.

Szóval, ha ezt olvasod, és érdekel a téma, lehet hogy a közeledben lévő valamely helyszínen találsz még szabad helyet.

Nézd meg, érdemes. De mindenképpen érdekes élmény lehet, ne hagyd ki!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.