Erőművek éjszakája!

2019-ben volt az első. Ekkor még csak a villamos energiát termelő erőművek és távhőt előállító fűtőművek, illetve látogatóközpontok nyitották meg kapuikat a nagyközönség előtt.

Sajnos idén is lemaradok róla, főleg azon okból, hogy aznap, amikor reggel meghirdették, késő délután hazaérve a közeli erőművekben már nem volt hely! (Tatabányára pedig nem volt kedvem menni, és sajnos gyerekeket ide 16 alatt nem engednek be.) De több helyre is jellemző, hogy a kisfiamat nem tudtam volna vinni.

Mondjuk ez abból a szempontból érthető, hogy egyszerre kb. 20-25 fős csoportokat vezetnek körbe, és 1-1 ilyen túra intézménytől függően 1-1,5 óra is lehet. Mert ez nem olyan, mint a múzeumok éjszakája, ahol az ember hellyel-közzel szabadon kóricálhat (mondjuk nem vágja agyon valami, ha rossz helyre nyúl).

Napjainkban az energetika, az energia- és ellátásbiztonság, a tudatos energiafogyasztás a mindennapi közbeszéd kikerülhetetlen témájává váltak. Ha megismerjük az energiatermelés és -ellátás folyamatait, akkor megtettük az első lépést, hogy okosabban és takarékosabban bánjunk az energiaforrásokkal.

Idén bekapcsolódnak új résztvevők is: a tisztavíz-ellátás, a szennyvízkezelés és a hulladékgazdálkodás területéről is lesznek látogatható vállalatok. Az Erőművek Éjszakája már nemcsak az energia előállítási technológiákról, hanem a fenntartható környezetről és a tudatos felhasználóról is szól.

Szóval, ha ezt olvasod, és érdekel a téma, lehet hogy a közeledben lévő valamely helyszínen találsz még szabad helyet.

Nézd meg, érdemes. De mindenképpen érdekes élmény lehet, ne hagyd ki!

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.