Érintős vagy mechanikus kapcsoló? Melyiket ajánljuk?

Érintős vagy mechanikus kapcsoló? Melyiket ajánljuk?

Időről-időre (és egyébként egyre gyakrabban) felmerül a kérdés: “Vehetek ilyen világítós, érintős kapcsolót? Tudod, amit nem kell kapcsolni, hanem hozzáérek, és úgy.”

A válaszom mindig: “Igen, vehetsz. Úgy alakítjuk ki a hálózat egészét, hogy akár most, akár később ez, vagy bármilyen más technológia bontás és utólagos faragás nélkül megoldható legyen.”

A két fajta kapcsoló között technikailag a működési elv, és talán az időtállóság a különbség (ez majd kiderül). Az ár is jelentős tényező még, bár ma már egy jobb és szebb hagyományos kapcsoló árában vehetünk egy gagyibb érintős kapcsolót.

A hagyományos kapcsoló mozgó alkatrészekből áll, egy rugó és egy “fém” darab segítségével kapcsoljuk fel vagy le a lámpát (nyitjuk vagy zárjuk az áramkört). A régiek még most is működnek, vidáman “elmentek” akár 40-50 évet. Igaz a kopó részek ez idő alatt elhasználódtak, így lassan az idejük “lejár”, ami bizonytalanabb működéshez vezet.

Az érintőkapcsoló esetén a kapcsolást egy – az előzőnél bonyolultabb – elektronika végzi, aminek az élettartamát ma még nem pontosan tudjuk. Bár már régen is léteztek (Kontavill – Kontállux néven “futott”), dimmelhető (fényerősség állítás) is volt, és egészen sokáig működtek/működnek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.