Érintős vagy mechanikus kapcsoló? Melyiket ajánljuk?

Érintős vagy mechanikus kapcsoló? Melyiket ajánljuk?

Időről-időre (és egyébként egyre gyakrabban) felmerül a kérdés: “Vehetek ilyen világítós, érintős kapcsolót? Tudod, amit nem kell kapcsolni, hanem hozzáérek, és úgy.”

A válaszom mindig: “Igen, vehetsz. Úgy alakítjuk ki a hálózat egészét, hogy akár most, akár később ez, vagy bármilyen más technológia bontás és utólagos faragás nélkül megoldható legyen.”

A két fajta kapcsoló között technikailag a működési elv, és talán az időtállóság a különbség (ez majd kiderül). Az ár is jelentős tényező még, bár ma már egy jobb és szebb hagyományos kapcsoló árában vehetünk egy gagyibb érintős kapcsolót.

A hagyományos kapcsoló mozgó alkatrészekből áll, egy rugó és egy “fém” darab segítségével kapcsoljuk fel vagy le a lámpát (nyitjuk vagy zárjuk az áramkört). A régiek még most is működnek, vidáman “elmentek” akár 40-50 évet. Igaz a kopó részek ez idő alatt elhasználódtak, így lassan az idejük “lejár”, ami bizonytalanabb működéshez vezet.

Az érintőkapcsoló esetén a kapcsolást egy – az előzőnél bonyolultabb – elektronika végzi, aminek az élettartamát ma még nem pontosan tudjuk. Bár már régen is léteztek (Kontavill – Kontállux néven “futott”), dimmelhető (fényerősség állítás) is volt, és egészen sokáig működtek/működnek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Csótány a lámpában!

Címnek inkább azt szerettem volna adni, hogy “A lámpa varázshatalmú szelleme”, de az nem fedte volna le igazán mondanivalót. A történet a múlt héten történt, amikor a munkáink többsége szerelvényezés volt.

Villany Péter

Te jó ég! Itt bányásztak! És én nem is tudtam!

Még kicsit visszatérve a tegnapi napelemes-leállításos írásomra, illetve azt ezt ihlető podcast-re, egy fontos dologgal találkoztam. Teljesen “véletlenül” dobta fel az egyik közösségi médium a régi bányász vasutakhoz tartozó kiállítást.

Villany Péter

Az öreg megmondja – Napelemista kalandok

Kedves barátom hívta fel a figyelmem egy videóra, ami az elmúlt időszak “lerágott” csontjáról szól. De nem akárhogyan, hanem idősebb szakemberek szemével. Akiknek már mindegy, hogy mit mondanak. (ergó nem kell pc-nek, azaz politikailag korrektnek lenniük, hogy ne bántsanak meg a véleményükkel senkit)