Érintős vagy mechanikus kapcsoló? Melyiket ajánljuk?

Érintős vagy mechanikus kapcsoló? Melyiket ajánljuk?

Időről-időre (és egyébként egyre gyakrabban) felmerül a kérdés: “Vehetek ilyen világítós, érintős kapcsolót? Tudod, amit nem kell kapcsolni, hanem hozzáérek, és úgy.”

A válaszom mindig: “Igen, vehetsz. Úgy alakítjuk ki a hálózat egészét, hogy akár most, akár később ez, vagy bármilyen más technológia bontás és utólagos faragás nélkül megoldható legyen.”

A két fajta kapcsoló között technikailag a működési elv, és talán az időtállóság a különbség (ez majd kiderül). Az ár is jelentős tényező még, bár ma már egy jobb és szebb hagyományos kapcsoló árában vehetünk egy gagyibb érintős kapcsolót.

A hagyományos kapcsoló mozgó alkatrészekből áll, egy rugó és egy “fém” darab segítségével kapcsoljuk fel vagy le a lámpát (nyitjuk vagy zárjuk az áramkört). A régiek még most is működnek, vidáman “elmentek” akár 40-50 évet. Igaz a kopó részek ez idő alatt elhasználódtak, így lassan az idejük “lejár”, ami bizonytalanabb működéshez vezet.

Az érintőkapcsoló esetén a kapcsolást egy – az előzőnél bonyolultabb – elektronika végzi, aminek az élettartamát ma még nem pontosan tudjuk. Bár már régen is léteztek (Kontavill – Kontállux néven “futott”), dimmelhető (fényerősség állítás) is volt, és egészen sokáig működtek/működnek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán