Érintős vagy mechanikus kapcsoló? Melyiket ajánljuk?

Érintős vagy mechanikus kapcsoló? Melyiket ajánljuk?

Időről-időre (és egyébként egyre gyakrabban) felmerül a kérdés: “Vehetek ilyen világítós, érintős kapcsolót? Tudod, amit nem kell kapcsolni, hanem hozzáérek, és úgy.”

A válaszom mindig: “Igen, vehetsz. Úgy alakítjuk ki a hálózat egészét, hogy akár most, akár később ez, vagy bármilyen más technológia bontás és utólagos faragás nélkül megoldható legyen.”

A két fajta kapcsoló között technikailag a működési elv, és talán az időtállóság a különbség (ez majd kiderül). Az ár is jelentős tényező még, bár ma már egy jobb és szebb hagyományos kapcsoló árában vehetünk egy gagyibb érintős kapcsolót.

A hagyományos kapcsoló mozgó alkatrészekből áll, egy rugó és egy “fém” darab segítségével kapcsoljuk fel vagy le a lámpát (nyitjuk vagy zárjuk az áramkört). A régiek még most is működnek, vidáman “elmentek” akár 40-50 évet. Igaz a kopó részek ez idő alatt elhasználódtak, így lassan az idejük “lejár”, ami bizonytalanabb működéshez vezet.

Az érintőkapcsoló esetén a kapcsolást egy – az előzőnél bonyolultabb – elektronika végzi, aminek az élettartamát ma még nem pontosan tudjuk. Bár már régen is léteztek (Kontavill – Kontállux néven “futott”), dimmelhető (fényerősség állítás) is volt, és egészen sokáig működtek/működnek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.