Érintős vagy mechanikus kapcsoló? Melyiket ajánljuk?

Érintős vagy mechanikus kapcsoló? Melyiket ajánljuk?

Időről-időre (és egyébként egyre gyakrabban) felmerül a kérdés: “Vehetek ilyen világítós, érintős kapcsolót? Tudod, amit nem kell kapcsolni, hanem hozzáérek, és úgy.”

A válaszom mindig: “Igen, vehetsz. Úgy alakítjuk ki a hálózat egészét, hogy akár most, akár később ez, vagy bármilyen más technológia bontás és utólagos faragás nélkül megoldható legyen.”

A két fajta kapcsoló között technikailag a működési elv, és talán az időtállóság a különbség (ez majd kiderül). Az ár is jelentős tényező még, bár ma már egy jobb és szebb hagyományos kapcsoló árában vehetünk egy gagyibb érintős kapcsolót.

A hagyományos kapcsoló mozgó alkatrészekből áll, egy rugó és egy “fém” darab segítségével kapcsoljuk fel vagy le a lámpát (nyitjuk vagy zárjuk az áramkört). A régiek még most is működnek, vidáman “elmentek” akár 40-50 évet. Igaz a kopó részek ez idő alatt elhasználódtak, így lassan az idejük “lejár”, ami bizonytalanabb működéshez vezet.

Az érintőkapcsoló esetén a kapcsolást egy – az előzőnél bonyolultabb – elektronika végzi, aminek az élettartamát ma még nem pontosan tudjuk. Bár már régen is léteztek (Kontavill – Kontállux néven “futott”), dimmelhető (fényerősség állítás) is volt, és egészen sokáig működtek/működnek.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.