Én voltam a “Zsuzsinéni”, avagy a modern Piroska és a farkas

A szitu gyors leírása: adott egy lakás, ahol a csövezés egy része a lépcsőházi lépcső építése miatt elakadt. Ezért én, mint villanyszerelő a lépcsőházban kopácsoltam kicsit a lépcsőn fekve két emelet között. A korláttól csak a fejem búbja látszott a hajammal.

Ajtónyitás, kulcscsörgés, ajtócsukódás, lift hívás. És a következő párbeszéd játszódott le, ahogy fentről rám köszöntek:

Szervusz Zsuzsikám! – érkezett a megszólítás.
– Csókolom. – válaszoltam illedelmesen.

– Olyan rekedtes a hangod, beteg lettél?
– Hála Istennek én nem, csak a gyerekek.

– Na, de nincs komoly baj, ugye?
– Nincs szerencsére. Kicsit folyik az orruk, köhögnek, szedik a köptetőt, de jól vannak. Pár napot hiányoznak az iskolából.

– Nocsak, a fiad újra tanul? Nem is mondtad.
– Ó nem újra, hanem folyamatosan. Ügyesen olvas már.

– Megyek a boltba, hozzak neked is dianás cukrot Zsuzsikám?
– Igen, köszönöm. És 2 fél literes kólát is tudna hozni? Aztán majd megadom az árát, jó?

– Nocsak, te is láttad a takarítós videót a kólával és kipróbálod? Á hagyd a pénzt. Majd jövő héten te sütöd a hókiflit abból a különleges cukorból. Na meg is jött a lift, pá Zsuzsikám, majd becsöngetek, ha megjöttem.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Értem én, de azért ésszel kéne

Azt hiszem múlt hét pénteken adtam fel idén először azt, hogy észérvekkel elmondjam (netán még számokkal is alátámasszam), miért butaság az, amit a telefon másik oldalán kitaláltak.

Villany Péter

Elérheti-e decemberben a 200.-Ft-ot az 1 kWh?

A válasz igen is, meg nem is. Ezt több szempontból is meg kell vizsgálni, és a folyamatokat nem láthatjuk előre, maximum sejthetjük. Fontos, hogy itt csak az áram áráról beszélünk, a kapcsolt rendszerhasználati díjakról (aminek egy része szintén a fogyasztási mennyiséghez van kötve) nem.

Villany Péter

így mérd otthon a fogyasztást

Sajnos sokunkat érint a rezsicsökkentés csökkentése, és még mindig nem látjuk pontosan, hogy akkor mennyi is az annyi (mi például nem kaptunk még számlát!, hozzánk nem ért még ide). Bár sok a bizonytalanság, de már most megtehetjük, hogy segítünk magunkon.