Egy kis szakmai: A vezetéket e fölé, a védelmet ez alá tervezzük – 1. rész

Egy kis szakmai: A vezetéket e fölé, a védelmet ez alá tervezzük - 1. rész

Amikor egy lakás elektromos felújítását előkészítjük, több dolgot is figyelembe kell vennünk. Az egyik ilyen, hogy ügyfelünk a jövőben milyen gépeket szeretne használni, és a lakás mely helyiségeiben. Ugyanis az adott gépek adott teljesítményéhez (áramfelvételéhez) kell igazítani mind a vezetékek, mind a védelmek méretét.

Úgy gondolom azt sokan tudjátok, hogy minden vezetéknek és kábelnek van mérete. 2 féle is: nemcsak hossza (ez mondjuk alap), hanem keresztmetszete is. A keresztmetszet nem egyenlő az átmérővel (bár sokszor a két fogalom keveredik), de egyik a másikból számítható.

Elsősorban ez a keresztmetszet határozza meg azt, hogy a kábel vagy vezeték végére milyen teljesítményű gépet kapcsolhatunk biztonságosan. Ha kisebb keresztmetszetű kábelt mégis nagyobb géphez használunk, akkor melegedés következik be, ami a szigetelés olvadásához, sőt tűz kialakulásához is vezethet.

Adott keresztmetszetű vezetéken biztonsággal adott nagyságú áram vezethető keresztül. Ehhez az áram értékhez léteznek már sokoldalú táblázatok (amik több szempontból, részletesen vizsgálnak), de számítással is meghatározható.

Természetesen ezen felül az adott körülményeket is figyelembe kell vennünk (összetettebb a tervezési folyamat). De leegyszerűsítve ez az alapja, a felújítás tervezésénél ezt kell figyelembe kell vennünk, ismerve a beszerezni kívánt gépeket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.