Egy kis szakmai: A vezetéket e fölé, a védelmet ez alá tervezzük – 1. rész

Egy kis szakmai: A vezetéket e fölé, a védelmet ez alá tervezzük - 1. rész

Amikor egy lakás elektromos felújítását előkészítjük, több dolgot is figyelembe kell vennünk. Az egyik ilyen, hogy ügyfelünk a jövőben milyen gépeket szeretne használni, és a lakás mely helyiségeiben. Ugyanis az adott gépek adott teljesítményéhez (áramfelvételéhez) kell igazítani mind a vezetékek, mind a védelmek méretét.

Úgy gondolom azt sokan tudjátok, hogy minden vezetéknek és kábelnek van mérete. 2 féle is: nemcsak hossza (ez mondjuk alap), hanem keresztmetszete is. A keresztmetszet nem egyenlő az átmérővel (bár sokszor a két fogalom keveredik), de egyik a másikból számítható.

Elsősorban ez a keresztmetszet határozza meg azt, hogy a kábel vagy vezeték végére milyen teljesítményű gépet kapcsolhatunk biztonságosan. Ha kisebb keresztmetszetű kábelt mégis nagyobb géphez használunk, akkor melegedés következik be, ami a szigetelés olvadásához, sőt tűz kialakulásához is vezethet.

Adott keresztmetszetű vezetéken biztonsággal adott nagyságú áram vezethető keresztül. Ehhez az áram értékhez léteznek már sokoldalú táblázatok (amik több szempontból, részletesen vizsgálnak), de számítással is meghatározható.

Természetesen ezen felül az adott körülményeket is figyelembe kell vennünk (összetettebb a tervezési folyamat). De leegyszerűsítve ez az alapja, a felújítás tervezésénél ezt kell figyelembe kell vennünk, ismerve a beszerezni kívánt gépeket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán