Egy kis szakmai: A vezetéket e fölé, a védelmet ez alá tervezzük – 1. rész

Egy kis szakmai: A vezetéket e fölé, a védelmet ez alá tervezzük - 1. rész

Amikor egy lakás elektromos felújítását előkészítjük, több dolgot is figyelembe kell vennünk. Az egyik ilyen, hogy ügyfelünk a jövőben milyen gépeket szeretne használni, és a lakás mely helyiségeiben. Ugyanis az adott gépek adott teljesítményéhez (áramfelvételéhez) kell igazítani mind a vezetékek, mind a védelmek méretét.

Úgy gondolom azt sokan tudjátok, hogy minden vezetéknek és kábelnek van mérete. 2 féle is: nemcsak hossza (ez mondjuk alap), hanem keresztmetszete is. A keresztmetszet nem egyenlő az átmérővel (bár sokszor a két fogalom keveredik), de egyik a másikból számítható.

Elsősorban ez a keresztmetszet határozza meg azt, hogy a kábel vagy vezeték végére milyen teljesítményű gépet kapcsolhatunk biztonságosan. Ha kisebb keresztmetszetű kábelt mégis nagyobb géphez használunk, akkor melegedés következik be, ami a szigetelés olvadásához, sőt tűz kialakulásához is vezethet.

Adott keresztmetszetű vezetéken biztonsággal adott nagyságú áram vezethető keresztül. Ehhez az áram értékhez léteznek már sokoldalú táblázatok (amik több szempontból, részletesen vizsgálnak), de számítással is meghatározható.

Természetesen ezen felül az adott körülményeket is figyelembe kell vennünk (összetettebb a tervezési folyamat). De leegyszerűsítve ez az alapja, a felújítás tervezésénél ezt kell figyelembe kell vennünk, ismerve a beszerezni kívánt gépeket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.