Egy kis szakma: A vezetéket e fölé, a védelmet ez alá tervezzük – 2. rész

Egy kis szakma: A vezetéket e fölé, a védelmet ez alá tervezzük - 2. rész

Folytassuk hát. Amikor egy lakás elektromos felújítását előkészítjük, több dolgot is figyelembe kell vennünk. Az egyik ilyen, hogy ügyfelünk a jövőben milyen gépeket szeretne használni, és a lakás mely helyiségeiben. Ugyanis az adott gépek adott teljesítményéhez (áramfelvételéhez) kell igazítani mind a vezetékek, mind a védelmek méretét.

Tegnap már szó volt arról, hogy adott teljesítményhez adott keresztmetszetű vezetéket kell használni, hogy az adott berendezés biztonságosan üzemeltethető legyen, hogy ne legyen melegedés, ne legyen tűz.

Ahhoz hogy biztosra menjünk, hogy biztosan biztonságban legyen a kábel – például egy meghibásodásból adódó többlet áramfelvétel esetén is -, a kábel másik végére teszünk egy plusz védelmet. Ez többnyire egy kismegszakító formájában kerül beépítésre.

Ennek a kismegszakítónak is van egy úgynevezett névleges áramértéke (és ezen felül még pár adata, de az egyszerűség miatt itt nem lényeges). Ez az az érték, amit ha átlépünk, ő köszöni szépen, lekapcsol. Mert az a feladata, hogy ne engedjen az adott mennyiségnél többet.

Bár a kép kissé árnyaltabb ennél, de a szemléltetéshez kiváló. Ha adott egy gépünk meghatározott teljesítménnyel, abból tudhatjuk az áramfelvételét is. Ha ismerjük ezt az adatot, akkor ehhez már tudunk választani kábel méretet, ahhoz pedig védelem méretet.

Általánosságban elmondható, akár táblázat alapján választunk, akár mi magunk számolunk, az adott határokon belül a kábel mindig kicsivel vastagabb, a védelem mindig kicsivel kisebb legyen (előbb kapcsoljon le). Így megyünk biztosra, hogy normál üzem esetén egyáltalán ne, de géphiba esetén se alakuljon ki probléma.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.