Domotika, a nagy okosság

Domotika, a nagy okosság

A domotika az épületek automatizálási, vezérlési és irányítási rendszereinek összefoglaló megnevezése. A domotika kifejezést a latin domus (ház) szó, és a robotika szó összekapcsolásával hozták létre.

És hogy került ez most elő? Annak idején, mikor felvételiztem az egyetemre, hogy villamos hálózat tervezést tanuljak, akkor került elő ez a téma. Akkor még nagyon gyerekcipőben járt, engem nem is igen foglalkoztatott.

Érdekességképpen beleolvastam egy olyan jegyzetbe, ami egy egyetemi (BSc) szak megalapítását célozta meg. Ugyanis műszaki, informatikai és építészeti vonalakon elő-elő kerülnek olyan tantárgyak, vagy fejezetek, amik külön-külön szakmánként foglalkoznak az épület automatizálással.

Sajnos az elképzelésből nem lett semmi, de már akkor is megállapították, hogy mennyire szüksége lenne ennek a területnek egy egységes szabályozásra, mind jogszabályi, mind műszaki szempontból. Elég csak az azóta megjelent eszméletlen mennyiségű termékre gondolni, amik vagy kompatibilisek egymással, vagy nem. Ember legyen a talpán, aki nem saját rendszert fejleszt, hanem beleáll ezek megismerésébe.

Nagyon nagy az anarchia. Hogy kik lesznek a győztesek, és kik lesznek a vesztesek, az most még nem látszik. Addig is, mi követjük a folyamatokat és a fejlődést, és az alap szereléssel minden eshetőségre felkészülünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.