Domotika, a nagy okosság

Domotika, a nagy okosság

A domotika az épületek automatizálási, vezérlési és irányítási rendszereinek összefoglaló megnevezése. A domotika kifejezést a latin domus (ház) szó, és a robotika szó összekapcsolásával hozták létre.

És hogy került ez most elő? Annak idején, mikor felvételiztem az egyetemre, hogy villamos hálózat tervezést tanuljak, akkor került elő ez a téma. Akkor még nagyon gyerekcipőben járt, engem nem is igen foglalkoztatott.

Érdekességképpen beleolvastam egy olyan jegyzetbe, ami egy egyetemi (BSc) szak megalapítását célozta meg. Ugyanis műszaki, informatikai és építészeti vonalakon elő-elő kerülnek olyan tantárgyak, vagy fejezetek, amik külön-külön szakmánként foglalkoznak az épület automatizálással.

Sajnos az elképzelésből nem lett semmi, de már akkor is megállapították, hogy mennyire szüksége lenne ennek a területnek egy egységes szabályozásra, mind jogszabályi, mind műszaki szempontból. Elég csak az azóta megjelent eszméletlen mennyiségű termékre gondolni, amik vagy kompatibilisek egymással, vagy nem. Ember legyen a talpán, aki nem saját rendszert fejleszt, hanem beleáll ezek megismerésébe.

Nagyon nagy az anarchia. Hogy kik lesznek a győztesek, és kik lesznek a vesztesek, az most még nem látszik. Addig is, mi követjük a folyamatokat és a fejlődést, és az alap szereléssel minden eshetőségre felkészülünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán