Domotika, a nagy okosság

Domotika, a nagy okosság

A domotika az épületek automatizálási, vezérlési és irányítási rendszereinek összefoglaló megnevezése. A domotika kifejezést a latin domus (ház) szó, és a robotika szó összekapcsolásával hozták létre.

És hogy került ez most elő? Annak idején, mikor felvételiztem az egyetemre, hogy villamos hálózat tervezést tanuljak, akkor került elő ez a téma. Akkor még nagyon gyerekcipőben járt, engem nem is igen foglalkoztatott.

Érdekességképpen beleolvastam egy olyan jegyzetbe, ami egy egyetemi (BSc) szak megalapítását célozta meg. Ugyanis műszaki, informatikai és építészeti vonalakon elő-elő kerülnek olyan tantárgyak, vagy fejezetek, amik külön-külön szakmánként foglalkoznak az épület automatizálással.

Sajnos az elképzelésből nem lett semmi, de már akkor is megállapították, hogy mennyire szüksége lenne ennek a területnek egy egységes szabályozásra, mind jogszabályi, mind műszaki szempontból. Elég csak az azóta megjelent eszméletlen mennyiségű termékre gondolni, amik vagy kompatibilisek egymással, vagy nem. Ember legyen a talpán, aki nem saját rendszert fejleszt, hanem beleáll ezek megismerésébe.

Nagyon nagy az anarchia. Hogy kik lesznek a győztesek, és kik lesznek a vesztesek, az most még nem látszik. Addig is, mi követjük a folyamatokat és a fejlődést, és az alap szereléssel minden eshetőségre felkészülünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.