Domotika, a nagy okosság

Domotika, a nagy okosság

A domotika az épületek automatizálási, vezérlési és irányítási rendszereinek összefoglaló megnevezése. A domotika kifejezést a latin domus (ház) szó, és a robotika szó összekapcsolásával hozták létre.

És hogy került ez most elő? Annak idején, mikor felvételiztem az egyetemre, hogy villamos hálózat tervezést tanuljak, akkor került elő ez a téma. Akkor még nagyon gyerekcipőben járt, engem nem is igen foglalkoztatott.

Érdekességképpen beleolvastam egy olyan jegyzetbe, ami egy egyetemi (BSc) szak megalapítását célozta meg. Ugyanis műszaki, informatikai és építészeti vonalakon elő-elő kerülnek olyan tantárgyak, vagy fejezetek, amik külön-külön szakmánként foglalkoznak az épület automatizálással.

Sajnos az elképzelésből nem lett semmi, de már akkor is megállapították, hogy mennyire szüksége lenne ennek a területnek egy egységes szabályozásra, mind jogszabályi, mind műszaki szempontból. Elég csak az azóta megjelent eszméletlen mennyiségű termékre gondolni, amik vagy kompatibilisek egymással, vagy nem. Ember legyen a talpán, aki nem saját rendszert fejleszt, hanem beleáll ezek megismerésébe.

Nagyon nagy az anarchia. Hogy kik lesznek a győztesek, és kik lesznek a vesztesek, az most még nem látszik. Addig is, mi követjük a folyamatokat és a fejlődést, és az alap szereléssel minden eshetőségre felkészülünk.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Az ügyfél nem gyóntatópap

Van egy nagyon kedves ismerősöm, aki nem olyan régen felhívott. Megkérdezte, hogy esetleg tudok-e számára munkát. Elmesélte, hogy az elmúlt időszakban nagyon nehéz az élete, egyszerűen eltűntek az ügyfelek.

Villany Péter

Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.