Betonakkumulátor??? Na ne!

Betonakkumulátor??? Na ne!

Körülbelül 2 hete olvastam egy panellal kapcsolatos hírt: svéd tudósok (nem, nem a brit tudósok!) cementalapú, tölthető akkumulátort fejlesztettek. Túl sok információt nem tudtam meg, de érdekes dolgok vannak a világban.

A lényege annyi, hogy a tudósok hosszas kísérletezés után alkották meg a prototípust. A cementalapú keverék rövid karbonszálakat és fémbevonatú, karbonszálas hálót tartalmaz a vezetőképesség növelésére.

Átlagos energiasűrűsége 7 wattóra négyzetméterenként. Ez még mindig alacsony a kereskedelmi forgalomban lévő elemekhez képest, az anyag azonban épületek esetében nagy mennyiségben használható.

Érdekes koncepció, az energiatárolás problémájának megoldását sok helyütt sokféleképpen kutatják. Ha megvalósul, laknál ilyenben?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.