Betonakkumulátor??? Na ne!

Betonakkumulátor??? Na ne!

Körülbelül 2 hete olvastam egy panellal kapcsolatos hírt: svéd tudósok (nem, nem a brit tudósok!) cementalapú, tölthető akkumulátort fejlesztettek. Túl sok információt nem tudtam meg, de érdekes dolgok vannak a világban.

A lényege annyi, hogy a tudósok hosszas kísérletezés után alkották meg a prototípust. A cementalapú keverék rövid karbonszálakat és fémbevonatú, karbonszálas hálót tartalmaz a vezetőképesség növelésére.

Átlagos energiasűrűsége 7 wattóra négyzetméterenként. Ez még mindig alacsony a kereskedelmi forgalomban lévő elemekhez képest, az anyag azonban épületek esetében nagy mennyiségben használható.

Érdekes koncepció, az energiatárolás problémájának megoldását sok helyütt sokféleképpen kutatják. Ha megvalósul, laknál ilyenben?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.