Az okos konnektorunk egy kicsit buta

Az okos konnektorunk egy kicsit buta

Hát egy picit csalódott vagyok, de igazából megértem az irányt. Megvettem a fogyasztásmérős dugaljt, amiről az az információm, hogy tudja azt, amit szeretnék: másodperc alapon mérni az áramfogyasztást.

A mosógép kapta a nemes feladatot: működés közben tesztelhetem, mit is tud a kütyü. Feltelepítettem az APP-ot, és másodszorra meg is találták egymást, láttam is, kapcsolni is tudtam.

Remek. Ekkor elindítottam a gépet, és néztem az adatokat, nyomogattam az appot. Elviekben méri és jelzi a fogyasztást napi, heti, havi, évi léptékben. De itt kb. megáll a tudomány. Tudok időzítést állítani, ki-bekapcsolni, és a fogyasztási adatokhoz tudok árat rendelni. Mezei userként nekem ennyi elég is lehetne, hiszen azért vettem, hogy lássam, mennyit “zabál” a ruhatisztítás.

De villanyszerelőként ez sajnos kevés. És az applikációból ilyen formában más, illetve több adatot ki sem tudtam nyerni. Feltűnt azonban: pillanatnyi fogyasztást is mutat nekem, és bizony másodpercenként. Ez azt jelenti, hogy tudja a másodpercnyi áramfelvételt is, hiszen P=U×I (fogyasztás = 230V × áramfelvétel) (→ a szóhasználat az érthetőség miatt szándékos).

Így tudja azt, ami nekem kell, csak ki kell nyernem belőle. Ami valószínű nem lesz olyan nehéz, ha utánanézek, de alapból nem tudja az okoskonnektor. Így hát ez a következő napirendi pont.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.