Az egyidejű fogyasztás csapdája

Az egyidejű fogyasztás csapdája

Minden egyes felmérésem alkalmával felmerül ez a kérdés: bírja-e a lakás villanyhálózata a sok elektromos eszközt? A meglévő kábelezés megfelelő-e, ha nem, fogom-e tudni egyszerre használni az összes eszközt?

De nézzük meg, mi történik, mi történhet, amikor sok eszközt használunk egyszerre? Nos a leggyakrabban az fordul elő, hogy megy a mosógép, sül a rakott káposzta, bekapcsolom a porszívót és … BUMM. Na nem nagy BUMM, csak olyan kicsi bumm.

Leverte a biztosítékot a porszívó. Ez önmagában még nem nagy probléma, mert azt mutatja, hogy megfelelően működnek a védelmi eszközök. Ami ebben bosszantó, hogy ki kell menni a folyosóra, és vissza kell kapcsolni a biztosítékot. Vagy ha nem kint, akkor bent, de akkor sem tudom folytatni a porszívózást, és bosszantó az állandó kapcsolgatás.

Mi történik ilyenkor? Egyszerűen annyi, hogy az adott áramkörön, vagy a lakás egészében túlterheltük a hálózatot a gépekkel. A nagyobb teljesítményű masinák adott pillanatban túl sok áramot vesznek fel, amit már a vezetékek nem bírnának el (megolvadnának pl.), ezért a kismegszakító működésbe lép (és lekapcsolja az áramellátást).

Mit tehetünk ilyenkor? Hát első körben ügyelünk rá, hogy ne használjuk együtt ezeket a nagyobb teljesítményű gépeket, második körben, a felújításnál pedig egy jól szétosztott és megfelelően tervezett hálozatot kérünk a villanyszerelőtől.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Mi az a villanyozás, avagy horgász a pácban

Korábban már írtam arról, hogy az egyik kedvenc hobbim a horgászat. Általában aktívan nem fogok semmit sem. Viszont jól megideologizálom ezt: kímélem a környezetet és a halakat egyaránt, így nem okozok kárt a természetben.