Árverésen lakásvásárlóknak!

Kedves ismerősöm és tanulótársam olyan embereknek tud segítséget nyújtani, akik a hitelükkel így vagy úgy bajba kerültek. Tőle tudok/tudunk sok olyan bennfentes információt (de főleg a folyamatok értelmezésében), ami nem biztos hogy elérhető lenne számomra.

Tőle származik az az információ is – amit a hírekben nem nagyon “reklámoznak” -, hogy 2022. június 15. dátummal megszűnik a hitel- és a kilakoltatási – ingatlan-árverési moratórium. A történelem ismétli önmagát, villanyszerelő szemmel találkoztunk már hasonlóval nem is olyan régen.

Úgy emlékszem, hogy 2012-ben kezdődött, és nagyjából 2 évig folyamatosan kísért bennünket az árverésen vett lakások felújítása. Abban az időben elsősorban a panel lakásban élők voltak érintettek, és emiatt jobban láttuk a folyamatokat.

Bár akkor még volt némi “szabadrablás”, komoly sztorikat meséltek az újdonsült tulajdonosok, most a szabályozás talán ilyet nem tesz lehetővé. Több helyen olvastam, hogy az árverési és kilakoltatási moratórium megszűnésével kb. 10.000 lakás kerülhet így vagy úgy a piacra.

A hitelmoratórium megszűnése elmondások alapján nem feltétlen jelent automatikus árverést, de elképzelhető, hogy ha a gyors értékesítés a megoldás, akkor jó áron jelenhetnek meg ingatlanok, amikre érdemes lehet lecsapni. Amire biztosan lehet számítani a tapasztalataink alapján, hogy ezeket a lakásokat részben vagy egészben fel kell újítani.

Tapasztalataink alapján az elektromos hálózat megújítását idő, tudatosság vagy csak tapasztalat hiányában elhagyták vagy elhalasztották. Egy ilyen lakás olyan, mint a viaszos gyümölcs: bár még jó állapotú és csilli-villi minden, de belül már sajnos nem az igazi (hogy szépen fogalmazzak).

Viszont ez esetben is igaz, hogy nem feltétlenül kell szanaszét rombolni a meglévő burkolatokat. Tapasztalt szemmel végigmérve javasolni tudunk olyan eljárás, amivel szépen, a kábeleket eltüntetve meg lehet oldani a cserét, és biztonságossá lehet tenni az életteret.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Itt a távfűtés vége? Indul a villanyfűtés!

Itt első körben arról szerettem volna írni, hogy ha lassan véget ér a távfűtés időszaka, akkor hidegebb idő esetén bizony mindenhol előkerülnek az elektromos radiátorok és a bazi nagy hősugárzók, és ezek majd jól szétégetik a régi, nem megfelelően karbantartott elektromos hálózatot.

Villany Péter

Köszönet az Index olvasóinak

Be kell vallanom, nem igazán foglalkoztam az elmúlt időszakban azzal, hogy a blog.hu oldalra kikerült írások mit is “okoznak”. Szerencsére nagyon sok segítséget kapok életem párjától, és így komoly terhek kerülnek le a vállamról.