Árverésen lakásvásárlóknak!

Kedves ismerősöm és tanulótársam olyan embereknek tud segítséget nyújtani, akik a hitelükkel így vagy úgy bajba kerültek. Tőle tudok/tudunk sok olyan bennfentes információt (de főleg a folyamatok értelmezésében), ami nem biztos hogy elérhető lenne számomra.

Tőle származik az az információ is – amit a hírekben nem nagyon “reklámoznak” -, hogy 2022. június 15. dátummal megszűnik a hitel- és a kilakoltatási – ingatlan-árverési moratórium. A történelem ismétli önmagát, villanyszerelő szemmel találkoztunk már hasonlóval nem is olyan régen.

Úgy emlékszem, hogy 2012-ben kezdődött, és nagyjából 2 évig folyamatosan kísért bennünket az árverésen vett lakások felújítása. Abban az időben elsősorban a panel lakásban élők voltak érintettek, és emiatt jobban láttuk a folyamatokat.

Bár akkor még volt némi “szabadrablás”, komoly sztorikat meséltek az újdonsült tulajdonosok, most a szabályozás talán ilyet nem tesz lehetővé. Több helyen olvastam, hogy az árverési és kilakoltatási moratórium megszűnésével kb. 10.000 lakás kerülhet így vagy úgy a piacra.

A hitelmoratórium megszűnése elmondások alapján nem feltétlen jelent automatikus árverést, de elképzelhető, hogy ha a gyors értékesítés a megoldás, akkor jó áron jelenhetnek meg ingatlanok, amikre érdemes lehet lecsapni. Amire biztosan lehet számítani a tapasztalataink alapján, hogy ezeket a lakásokat részben vagy egészben fel kell újítani.

Tapasztalataink alapján az elektromos hálózat megújítását idő, tudatosság vagy csak tapasztalat hiányában elhagyták vagy elhalasztották. Egy ilyen lakás olyan, mint a viaszos gyümölcs: bár még jó állapotú és csilli-villi minden, de belül már sajnos nem az igazi (hogy szépen fogalmazzak).

Viszont ez esetben is igaz, hogy nem feltétlenül kell szanaszét rombolni a meglévő burkolatokat. Tapasztalt szemmel végigmérve javasolni tudunk olyan eljárás, amivel szépen, a kábeleket eltüntetve meg lehet oldani a cserét, és biztonságossá lehet tenni az életteret.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.