Ahol elválik az ocsú a búzától – A vaalóság arcul csap – Villanyszámla 5. rész

Tegnap röviden leírtam a rezsicsökkentést, talán sok újat nem tudtam mondani ezzel kapcsolatban, mert nem is lehet. Némileg homály fed bizonyos részeket, ezért azokat nem szeretném elemezni, és azt gondolom nem is tisztem.

Nézegetve a számlámat, szép keretben szemet szúr nekünk: “A rezsidíj csökkentése nélkül Önt…”. És utána egy szám, ami azt hivatott megmutatni, hogy rezsicsökkentés nélkül mennyibe is kerülne nekem… Ollé, no ha akkor eltörlik a rezsicsökkentést, nincs itt semmi baj, kb. 25%-kal leszünk fentebb.

Ez még így sem kicsi, de legalább nem olyan nagyon sok. De hát ha kiszámolom, ez akkor is csak kb. 50.- Ft/kWh mindennel együtt, most hogyan jön ki ebből az elhangzott kb. 250.- Ft/kWh?

Azt korábban írtam már, hogy a csökkentésben nem csak az áram ára szerepel (energiadíj), hanem a hálózat használatáért fizetett díjak is. Ezért ezt most válasszuk külön: a legújabb hirdetmény alapján ez utóbbi ára 23.- Ft/kWh (de valószínű ez is emelkedni fog még a jövőben az alapanyagok és egyéb tényezők emelkedése miatt).

Szóval a tájékoztatáson szerintem elhangzott a legrosszabb forgatókönyv, amikor is a rendszerhasználati díjak mellett a napi piaci áron kell az áramot beszereznünk. Az áramtőzsde oldalán nyomon követhetők a változások. Jelenleg Forintra átszámolva kb. 180.- Ft/kWh az ár, de ez a Forint romlása és az áram árának növekedése miatt simán nőhet. Ekkor sajnos realitása van a magas összegnek.

A számlán szereplő rezsicsökkentés azért nem állja meg a helyét, mert az egy jóval korábbi időponthoz képesti összehasonlítás. Az akkor fixált árak az előző időszakhoz képest mutatták a százalékos kedvezményt (ezt jelezték a számlákon és ezzel számoltak folyamatosan), ami időközben szintén “elcsúszott” a valóságtól.

A végeredmény szerintem valahol a kettő között lesz, de hogy nem egyszerű a dolog, az szinte biztos. Egy egészen bonyolult számolási rendszer újraszámolása szükséges, és ebből kellene kihozni valamit, ami elfogadható. Kimondottan érdekes időszak elé nézünk, kíváncsian várom a fejleményeket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.