A YouTube és a TikTok veszélyei

A YouTube és a TikTok veszélyei

Múlt héten (és igen, az még tavaly volt) olvastam egy hírt arról, hogy hogyan veszélyeztette egy család életét egy okoseszköz. S hogy mi köze van ennek az áramhoz? Máris írom.

Történt, hogy egy család Alexával (az Amazon beszélő okoseszköze) játszott, kihívásos játékot. Ebben az esetben Alexát kérdezték meg, hogy milyen kihívást javasol, amit aztán a család egyik tagjának végre kellett hajtania.

Ilyenkor az okos eszköz az internethez kapcsolódva, ott kutatva talál nekünk feladatot. Mivel mások is játszanak, ezért elég sok adat közül tud választani. Ha belegondolunk, igazán vicces helyzetek is kialakulhatnak.

Alexa egy, még 2020-ban, a videós platformokon elterjedt kihívást választott, az úgynevezett “the penny challenge”-t. Ennek az a lényege, hogy egy elektromos egyköz dugvilláját csak félig dugunk be a konnektorba, és a kilógó két fém szárhoz pénzérmét érintünk…

Természetesen azonnal híre ment az ügynek (nagyon helyesen), az Amazon pedig rögtön javította a hibát. Senkinek sem hiányzik, hogy ilyen dolog miatt elveszítse az ujját, kezét vagy akár rosszabb dolog is történjen.

Ezért mondom azt, hogy mind a Youtube, mind a TikTok oktató és kihívás videóit kellő odafigyeléssel és fenntartással kell kezelni. Mert bármikor adódhat olyan helyzet, ami veszélyezteti az életünket.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Ionizáló hajszárító – az érzés, amikor megvág az áram

Talán sokan ismerik azt az érzést, amikor hajszárítás után a csaphoz, vízhez vagy szinte bármilyen tárgyhoz hozzáérve csípést érzékelünk egy pattanó hang kíséretében, és elrántjuk a kezünket? Ugyanez tapasztalható néha a bevásárlókocsin is.

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.