A YouTube és a TikTok veszélyei

A YouTube és a TikTok veszélyei

Múlt héten (és igen, az még tavaly volt) olvastam egy hírt arról, hogy hogyan veszélyeztette egy család életét egy okoseszköz. S hogy mi köze van ennek az áramhoz? Máris írom.

Történt, hogy egy család Alexával (az Amazon beszélő okoseszköze) játszott, kihívásos játékot. Ebben az esetben Alexát kérdezték meg, hogy milyen kihívást javasol, amit aztán a család egyik tagjának végre kellett hajtania.

Ilyenkor az okos eszköz az internethez kapcsolódva, ott kutatva talál nekünk feladatot. Mivel mások is játszanak, ezért elég sok adat közül tud választani. Ha belegondolunk, igazán vicces helyzetek is kialakulhatnak.

Alexa egy, még 2020-ban, a videós platformokon elterjedt kihívást választott, az úgynevezett “the penny challenge”-t. Ennek az a lényege, hogy egy elektromos egyköz dugvilláját csak félig dugunk be a konnektorba, és a kilógó két fém szárhoz pénzérmét érintünk…

Természetesen azonnal híre ment az ügynek (nagyon helyesen), az Amazon pedig rögtön javította a hibát. Senkinek sem hiányzik, hogy ilyen dolog miatt elveszítse az ujját, kezét vagy akár rosszabb dolog is történjen.

Ezért mondom azt, hogy mind a Youtube, mind a TikTok oktató és kihívás videóit kellő odafigyeléssel és fenntartással kell kezelni. Mert bármikor adódhat olyan helyzet, ami veszélyezteti az életünket.

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.