A villanyszerelő és a nyári szünet

Amikor mindenki leteszi a lantot az iskola szekcióban, és a diákok elmennek nyári “szabadságra”, a villanyszerelő csak ekkor indul neki úgy igazán a betűk és paragrafusok erdejének. Indul a tanfolyam szezon! De miért is? Elsősorban 2 oka van.

Az első ok, hogy folyamatosan változó jogszabályi környezetben vagyunk (még mindig “zajlik” az EU csatlakozásunk utáni ún. harmonizáció is). Emiatt is folyamatosan kerülnek bevezetésre újabb és újabb szabványok, amiket ismerni kell. Ez alapján szerelünk biztonságosan.

Bár az az igazság, hogy ez kevésbé érinti a panellakásokat és szerelésüket. De itt is érvényes az az igazság: a nem tudás még nem mentesít.

A második ok, hogy a villanyszerelés, mint szakma, “szintekből” áll. Az, hogy mihez milyen mértékben “nyúlhatok hozzá” (értsd szerelhetem vagy csak bottal piszkálhatom), az attól függ, hogy mit tanultam meg, és miből szereztem képesítést.

Ezekhez kapcsolódóan is annyi de annyi az új szabály és a megfelelési kényszer, hogy nagyon oda kell figyelni. Például az utóbbi idők változásai a teljesítménybővítéshez kapcsolódóan. Itt az új szekrények mellett a szolgáltatók folyamatos változtatásai végett szükséges naprakészen követni az eseményeket.

És emellett a 3. rejtett ok (és ez főleg “self made”), hogy iszonyú sok új termék és megoldás jelent/jelenik meg a piacon (elsősorban az okosotthon megoldások hívták ezeket életre), amiket legalább érintőlegesen ismerni szükséges.

Alapesetben egy panelban nincs rá nagy szükség, de ha előkerül, tudjam, hogy mit keressek, mire lesz szükségem.

#villanyszerelés#villanypéter#panel#panelvillanyszerelés#teljesítménybővítés

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán