A villanyszerelő és a nyári szünet

Amikor mindenki leteszi a lantot az iskola szekcióban, és a diákok elmennek nyári “szabadságra”, a villanyszerelő csak ekkor indul neki úgy igazán a betűk és paragrafusok erdejének. Indul a tanfolyam szezon! De miért is? Elsősorban 2 oka van.

Az első ok, hogy folyamatosan változó jogszabályi környezetben vagyunk (még mindig “zajlik” az EU csatlakozásunk utáni ún. harmonizáció is). Emiatt is folyamatosan kerülnek bevezetésre újabb és újabb szabványok, amiket ismerni kell. Ez alapján szerelünk biztonságosan.

Bár az az igazság, hogy ez kevésbé érinti a panellakásokat és szerelésüket. De itt is érvényes az az igazság: a nem tudás még nem mentesít.

A második ok, hogy a villanyszerelés, mint szakma, “szintekből” áll. Az, hogy mihez milyen mértékben “nyúlhatok hozzá” (értsd szerelhetem vagy csak bottal piszkálhatom), az attól függ, hogy mit tanultam meg, és miből szereztem képesítést.

Ezekhez kapcsolódóan is annyi de annyi az új szabály és a megfelelési kényszer, hogy nagyon oda kell figyelni. Például az utóbbi idők változásai a teljesítménybővítéshez kapcsolódóan. Itt az új szekrények mellett a szolgáltatók folyamatos változtatásai végett szükséges naprakészen követni az eseményeket.

És emellett a 3. rejtett ok (és ez főleg “self made”), hogy iszonyú sok új termék és megoldás jelent/jelenik meg a piacon (elsősorban az okosotthon megoldások hívták ezeket életre), amiket legalább érintőlegesen ismerni szükséges.

Alapesetben egy panelban nincs rá nagy szükség, de ha előkerül, tudjam, hogy mit keressek, mire lesz szükségem.

#villanyszerelés#villanypéter#panel#panelvillanyszerelés#teljesítménybővítés

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.