A villany sikló

Végre egy kis kikapcsolódás. Úgy érzem ez már járt nekem az utóbbi idők nagy hajtása után. Jólesett “elbújni” a világ elől. Úgyhogy aki esetleg nem ért el, attól elnézést kérek, és a héten minden elmaradásom bepótolom.

Általában nyitott szemmel megyek az ilyen kirándulásokra, nyaralásokra, mert mindig van egy terv, amit szeretünk végrehajtani. Aztán vagy sikerül, vagy nem. Tavaly a Balaton-felvidéki várak voltak a célpontjaink. Kíváncsi voltam, hogy hogyan oldják szépen és esztétikusan a “villanyosítását”, mert az építésükkor erre nem igazán gondoltak. Vagy legalábbis nincsenek erre utaló jelek. Annak ellenére sem, hogy találtak már olyan kb. 2200 éves tárgyat, amit akkumulátorként használhattak (nézzétek meg: bagdadi elem).

Az idei célpont a strand volt. Bár nem vagyunk igazi fürdős népek, inkább az erdőben eltévedősek (na jó, nem). De most a szállodai wellness mellett közel esett a balatoni strand is, és a jó idő végett minden délutánunkat ott töltöttük.

Sokan voltak, bár nem volt tumultus. Kényelmesen elfértünk, mindig volt szabad placc. Igaz fű, az nem sok, hiába a Balaton, a meleg itt sem kímélt semmit sem. Meg hát árusító bódék tömkelege, ahol mindig ültek. Nem volt tömeg, de tele voltak.

Na itt viszont láttam csodákat. A legszebb a képen is mellékelt vízisiklónak álcázott hosszabbító volt. Hosszas töprengés után arra jutottam, hogy azért álcázták, mert a siklóktól félnek az emberek, és így elkerülik.

Bár bottal piszkálva simán lehet arra a következtetésre jutni, hogy már nem él. És mivel jó állapotúnak tűnt elsőre, lehet lenne valaki olyan botor, aki a bőre miatt vagy kitömve ereklyének haza szeretné vinni. (botor: kissé együgyű (személy), aki nem a szellemi képességek hiánya miatt, hanem inkább hiszékenységből, meggondolatlanságból követ el ostobaságokat)

Ekkor mondjuk érheti meglepetés: megpróbálja elhúzni, majd kígyónk szikrázó és puffogó vipera képét ölti, és elcsendesül a parton a zene…

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.