A szigetelés bontó fakopáncs

Pesterzsébetet nagyon szeretem. Viszonylag közel van a “város”, van minden, ami kellhet, és mégis egészen élhető terület. És ami az én szempontomból még fontos: nagyon sok féle panel található ezen a területen.

A különböző építtetők, különböző típusú “házakat” hoztak létre. Persze túl sok választási lehetőség azért nem volt, de ez a kerület jól reprezentálja (képviseli) az adott kor lehetőségeit. Itt aztán tényleg megtalálható a vakolatos “szörnytől” kezdve, a zsaluzott “csövesen” át egészen a “odarakott vezetékes” nagypaneles tömbökig minden.

Egy kora tavaszi hét időjárásilag is kellemes kora reggelén is éppen a Kossuthfalva nevű városrészben dolgoztunk. Furcsa hangokra lettünk figyelmesek. Olyan filmes “effektnek” tűnt, mint mikor a sötét erdőben vagy sikátorban várod, hogy valamelyik oldalról rád törjön a szörny.

Engem speciel a “Jurassic Parkra” emlékeztetett, de volt benne egy kis “Alien vs Predator” beütés is. A hang forrását nem igazán láttuk, bár három napon keresztül – amíg a munkával készen nem lettünk – végig hallottuk. A legfélelmetesebb az volt, hogy néha síri csend ült a környékre, a házak pedig visszaverték ezt a hátborzongató hangot…

Kiderült aztán később, a tulajdonos mutatta is (videót is készítettem róla), hogy oldalt, ahol szigetelve vannak a tömbök, fakopáncsok, harkályok végzik – egyébként – áldásos tevékenységüket. Hogy pontosan mi az oka – táplálékszerzés, odúkészítés, kíváncsiság – azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, valószínű mindben van igazság.

A külső szigetelések megjelenése óta tartó probléma ez, amire jelenleg tartós és megfelelő megoldás nincs. A harkályok – itthon 8 fajuk is megtalálható – szeretik a szigetelést bontani, kimondottan vonzza őket a színes fal. Sajnos az esztétikai romboláson túl milliós tétel lehet a helyreállítás.

Valószínű a szigetelések felületének kialakításával lehetne kezelni a fennálló helyzetet, de gyakorlati tapasztalat ez ügyben még nincsen. Addig is, ha új lakásba költöztök, és kora reggel a teraszon, kávézás közben a csendben olyan hátborzongató kopogó hangot hallotok, mint a filmekben ne ijedjetek meg. Szinte bizonyosan csak a madarak azok.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.