A szigetelés bontó fakopáncs

Pesterzsébetet nagyon szeretem. Viszonylag közel van a “város”, van minden, ami kellhet, és mégis egészen élhető terület. És ami az én szempontomból még fontos: nagyon sok féle panel található ezen a területen.

A különböző építtetők, különböző típusú “házakat” hoztak létre. Persze túl sok választási lehetőség azért nem volt, de ez a kerület jól reprezentálja (képviseli) az adott kor lehetőségeit. Itt aztán tényleg megtalálható a vakolatos “szörnytől” kezdve, a zsaluzott “csövesen” át egészen a “odarakott vezetékes” nagypaneles tömbökig minden.

Egy kora tavaszi hét időjárásilag is kellemes kora reggelén is éppen a Kossuthfalva nevű városrészben dolgoztunk. Furcsa hangokra lettünk figyelmesek. Olyan filmes „effektnek” tűnt, mint mikor a sötét erdőben vagy sikátorban várod, hogy valamelyik oldalról rád törjön a szörny.

Engem speciel a „Jurassic Parkra” emlékeztetett, de volt benne egy kis „Alien vs Predator” beütés is. A hang forrását nem igazán láttuk, bár három napon keresztül – amíg a munkával készen nem lettünk – végig hallottuk. A legfélelmetesebb az volt, hogy néha síri csend ült a környékre, a házak pedig visszaverték ezt a hátborzongató hangot…

Kiderült aztán később, a tulajdonos mutatta is (videót is készítettem róla), hogy oldalt, ahol szigetelve vannak a tömbök, fakopáncsok, harkályok végzik – egyébként – áldásos tevékenységüket. Hogy pontosan mi az oka – táplálékszerzés, odúkészítés, kíváncsiság – azt egyelőre nem lehet pontosan tudni, valószínű mindben van igazság.

A külső szigetelések megjelenése óta tartó probléma ez, amire jelenleg tartós és megfelelő megoldás nincs. A harkályok – itthon 8 fajuk is megtalálható – szeretik a szigetelést bontani, kimondottan vonzza őket a színes fal. Sajnos az esztétikai romboláson túl milliós tétel lehet a helyreállítás.

Valószínű a szigetelések felületének kialakításával lehetne kezelni a fennálló helyzetet, de gyakorlati tapasztalat ez ügyben még nincsen. Addig is, ha új lakásba költöztök, és kora reggel a teraszon, kávézás közben a csendben olyan hátborzongató kopogó hangot hallotok, mint a filmekben ne ijedjetek meg. Szinte bizonyosan csak a madarak azok.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panelszerelem

Ez most nem egy csöpögős love-story lesz, és még csak arról sincs szó, hogy a szerelmemet, életem párját egy panelház környékén ismertem meg. De ezer szállal kötődöm a nagy szürke tömbökhöz.

Villany Péter

Szárítógép – Érdemes venni?

Az elmúlt időszakban (de előtte is jellemző volt) kettő kérdés mindig felmerül azokban a párokban és családokban, akik panellakást vesznek vagy újítanak fel. Az egyik a konyha elrendezésének kérdése. Kevés olyan panellakás van, ahol a konyha tágasnak mondható, és akár még ebédelni is lehetne benne.

Villany Péter

A tűzoltó készülék nem luxus

De nem ám! Idehaza csak bizonyos körülmények között kötelező, de ha én lennék felelős ezekért a dolgokért, akkor minden autóban és minden háztartásban előírnám a tartását. (Barátomtól tudom, hogy hajókon például kötelező!).