A sok konnektor: áldás vagy átok?

Sok konnektor: áldás vagy átok

Közismert tény, – főként azok számára akik ideig óráig már laktak lakótelepen -, hogy a panellakásokban bizony nem “dúskálunk” a konnektorokban. Ezért az egyik legfontosabb kérdés a felújítás során: “lehet-e még”?

Hogy eredetileg is kevés a dugaszoló aljzat: ez igaz is, meg nem is. A panelek egy jelentős részében a házgyári tervezések és fejlesztések nyomán viszonylag sok típus került kialakításra.

Aki jól ismeri ezeket a különböző típusokat, az bizony „elővarázsolhat” még gyári kialakított helyeket különösebb rombolás nélkül. És hát ahogy a mondás (meg persze a statikus) is tartja, nincs jobb szerelvénydoboz hely, mint ami már eredetileg is létezett.

Sokszor adódik úgy a felújítás során, hogy ezeket a doboz helyeket megtaláljuk és használjuk. Mert nagyon hasznosak tudnak lenni az elektromos hálózat új rendszerénnek kialakításánál. Ezáltal ugye új konnektorok is keletkezhetnek (és keletkeznek is).

Ilyenkor ritkán ugyan, de azért előfordul, hogy a tulajdonosok nem szeretik ezeket a plusz dugalj helyeket. Eredetileg nem terveztek vele, emiatt az oda kerülő dugaszoló aljzatok többlet költséget jelentenek számukra. És meg kell vallanom, hogy ez az észrevétel teljesen jogos.

És ilyenkor felmerül a kérdés: a sok konnektor áldás vagy átok?

Picture of Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.