A sok konnektor: áldás vagy átok?

Sok konnektor: áldás vagy átok

Közismert tény, – főként azok számára akik ideig óráig már laktak lakótelepen -, hogy a panellakásokban bizony nem “dúskálunk” a konnektorokban. Ezért az egyik legfontosabb kérdés a felújítás során: “lehet-e még”?

Hogy eredetileg is kevés a dugaszoló aljzat: ez igaz is, meg nem is. A panelek egy jelentős részében a házgyári tervezések és fejlesztések nyomán viszonylag sok típus került kialakításra.

Aki jól ismeri ezeket a különböző típusokat, az bizony „elővarázsolhat” még gyári kialakított helyeket különösebb rombolás nélkül. És hát ahogy a mondás (meg persze a statikus) is tartja, nincs jobb szerelvénydoboz hely, mint ami már eredetileg is létezett.

Sokszor adódik úgy a felújítás során, hogy ezeket a doboz helyeket megtaláljuk és használjuk. Mert nagyon hasznosak tudnak lenni az elektromos hálózat új rendszerénnek kialakításánál. Ezáltal ugye új konnektorok is keletkezhetnek (és keletkeznek is).

Ilyenkor ritkán ugyan, de azért előfordul, hogy a tulajdonosok nem szeretik ezeket a plusz dugalj helyeket. Eredetileg nem terveztek vele, emiatt az oda kerülő dugaszoló aljzatok többlet költséget jelentenek számukra. És meg kell vallanom, hogy ez az észrevétel teljesen jogos.

És ilyenkor felmerül a kérdés: a sok konnektor áldás vagy átok?

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Lakott lakások specialistái
Villany Péter

Lakott lakások specialistái lettünk

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy időnként a piaci folyamatok hatására az adott időszakban elektromosan felújítandó lakások “típusai” változnak. “Típusok” alatt itt most azt

Havannai nyaralás
Villany Péter

Havannai nyaralás

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos furcsasággal találkoztam, hogy több mint sok (talán

hagyd dolgozni az urakat
Villany Péter

„Hagyd már dolgozni az urakat!”

Nem tudok elszakadni a csendes pihenő témakörétől. De az a helyzet, hogy az évek során annyi ezzel kapcsolatos „anomáliával” találkoztam, hogy több mint sok (talán