A prémium felé tartunk?

A prémium felé tartunk?

Érdekes történetet hallottam két, egymást egyáltalán nem ismerő, de az építőiparban tevékenykedő, és hozzám képest jóval nagyobb játszótéren játszó ismerősömtől.

Az ugye tény, – bár sokat azért nem beszélnek róla -, de az építőipari szolgáltatások ára az egekben van. Ez egyrészt a szakember hiányra vezethető vissza, másrészt a számolatlanul a piacra öntött különböző ösztönzők generálják a folyamatokat.

A fizetések ilyetén növekedése kihat minden másra is, és végső soron a gyártók is kénytelenek emelni az anyagáraikon. Ez a villanyszerelési anyagok területén két lépcsőben történt (volt pár kisebb, és 2 látványos), az egyik már tavaly tavasszal, a másik pedig nemrég.

A megnövekedett kereslet és a gyártói kapacitások végessége azt is eredményezte, hogy néhány termék nem, vagy nagyon nehezen, vagy sok idő után volt/lett beszerezhető (én egy nyavalyás kapcsolót várok mind a mai napig!). Nálunk az alap szerelési anyagok egyelőre még elérhetők.

De az ismerőseim már arról számoltak be, hogy néhány középkategóriás terméket az ő piacukon egyszerűen nem lehet is kapni. És főleg azért, mert a gyár egyszerűen nem gyártja. Akkora a kereslet, hogy a prémium termékként árult készleteket is viszik, és ezeken jobb profitot realizál a cég.

Egyszerű ez matematika, semmi más.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.