A prémium felé tartunk?

A prémium felé tartunk?

Érdekes történetet hallottam két, egymást egyáltalán nem ismerő, de az építőiparban tevékenykedő, és hozzám képest jóval nagyobb játszótéren játszó ismerősömtől.

Az ugye tény, – bár sokat azért nem beszélnek róla -, de az építőipari szolgáltatások ára az egekben van. Ez egyrészt a szakember hiányra vezethető vissza, másrészt a számolatlanul a piacra öntött különböző ösztönzők generálják a folyamatokat.

A fizetések ilyetén növekedése kihat minden másra is, és végső soron a gyártók is kénytelenek emelni az anyagáraikon. Ez a villanyszerelési anyagok területén két lépcsőben történt (volt pár kisebb, és 2 látványos), az egyik már tavaly tavasszal, a másik pedig nemrég.

A megnövekedett kereslet és a gyártói kapacitások végessége azt is eredményezte, hogy néhány termék nem, vagy nagyon nehezen, vagy sok idő után volt/lett beszerezhető (én egy nyavalyás kapcsolót várok mind a mai napig!). Nálunk az alap szerelési anyagok egyelőre még elérhetők.

De az ismerőseim már arról számoltak be, hogy néhány középkategóriás terméket az ő piacukon egyszerűen nem lehet is kapni. És főleg azért, mert a gyár egyszerűen nem gyártja. Akkora a kereslet, hogy a prémium termékként árult készleteket is viszik, és ezeken jobb profitot realizál a cég.

Egyszerű ez matematika, semmi más.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.