A klímás cikk is kapott hideget, meleget

A klímás cikk is kapott hideget, meleget

Közvetlenül a napelemes cikk megjelenése után címlapra került a paneldzsungelekben felszerelt klímákról szóló cikk is, ami szintén félreértésekhez vezetett. Bár korántsem olyan szinten, mint a másik.

Amit fontos leszögeznem, és amit sokan félreértettek: nem vagyok klímaszerelő. Tisztában vagyok vele, hogy egy adott klíma esetén mit és hogyan kell kiépíteni villanyszerelő szempontból. A klímaszerelés szigorú követelményei alatt elsősorban a klímaszerelő képzettségére utaltam, amit nemrégiben szigorítottak.

És hogy miért égnek ki a konnektorok? Ezt valóban nem írtam le, ezért bocsánatot kérek. De a kommentekben jó néhányan leírták: nem a klíma teljesítménye miatt. Legalábbis a panelekben használatos klímák áramfelvétele még csúcsteljesítménynél sem szabad gondot okozzon a meglévő alumínium vezetékeknek.

Viszont a konnektorban lévő – legrosszabb esetben 40 éves – csavarok alatti laza érintkezés, vagy a kötődobozokban lévő elöregedett kötőelemek okozta melegedés lesz, ami problémát okoz előbb vagy utóbb. Jobb esetben “csak” eltűnik az áram egy adott részről, rosszabb esetben… ezt a fantáziátokra bízom.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.