A klímás cikk is kapott hideget, meleget

A klímás cikk is kapott hideget, meleget

Közvetlenül a napelemes cikk megjelenése után címlapra került a paneldzsungelekben felszerelt klímákról szóló cikk is, ami szintén félreértésekhez vezetett. Bár korántsem olyan szinten, mint a másik.

Amit fontos leszögeznem, és amit sokan félreértettek: nem vagyok klímaszerelő. Tisztában vagyok vele, hogy egy adott klíma esetén mit és hogyan kell kiépíteni villanyszerelő szempontból. A klímaszerelés szigorú követelményei alatt elsősorban a klímaszerelő képzettségére utaltam, amit nemrégiben szigorítottak.

És hogy miért égnek ki a konnektorok? Ezt valóban nem írtam le, ezért bocsánatot kérek. De a kommentekben jó néhányan leírták: nem a klíma teljesítménye miatt. Legalábbis a panelekben használatos klímák áramfelvétele még csúcsteljesítménynél sem szabad gondot okozzon a meglévő alumínium vezetékeknek.

Viszont a konnektorban lévő – legrosszabb esetben 40 éves – csavarok alatti laza érintkezés, vagy a kötődobozokban lévő elöregedett kötőelemek okozta melegedés lesz, ami problémát okoz előbb vagy utóbb. Jobb esetben “csak” eltűnik az áram egy adott részről, rosszabb esetben… ezt a fantáziátokra bízom.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Jákob lajtorjája

Gondoltam keresek egy rövid vagy hosszú videót arról, ahogyan egy Jákob nevű villanyszerelő bemutatja az általa használt létrát. És ezzel a poénnal felvezetem a mai érdekességet. De a sok tartalom között ilyet pl. nem találtam.

Villany Péter

Tulipános házak

Ha azt mondom Paks biztosan mindenkinek az atomerőmű jut elsőre az eszébe. Kinek a Paks I., kinek a Paks II., vérmérséklet függvényében, de mindenképpen erről lett híres a város elsősorban.

Villany Péter

Áramok harca

Döbbenetes, hogy már az 1880-as évektől használunk irányítottan elektromos áramot. Akárhogy is számolom maholnap ez bizony 150 év. Hihetetlen, és egy kicsit felfoghatatlan is, hogy ennyi idő alatt hova jutottunk el vele, és milyen távlatok vannak/lehetnek még előttünk. Gondolok itt pl. a fúziós energia kísérletekre.