A klímás cikk is kapott hideget, meleget

A klímás cikk is kapott hideget, meleget

Közvetlenül a napelemes cikk megjelenése után címlapra került a paneldzsungelekben felszerelt klímákról szóló cikk is, ami szintén félreértésekhez vezetett. Bár korántsem olyan szinten, mint a másik.

Amit fontos leszögeznem, és amit sokan félreértettek: nem vagyok klímaszerelő. Tisztában vagyok vele, hogy egy adott klíma esetén mit és hogyan kell kiépíteni villanyszerelő szempontból. A klímaszerelés szigorú követelményei alatt elsősorban a klímaszerelő képzettségére utaltam, amit nemrégiben szigorítottak.

És hogy miért égnek ki a konnektorok? Ezt valóban nem írtam le, ezért bocsánatot kérek. De a kommentekben jó néhányan leírták: nem a klíma teljesítménye miatt. Legalábbis a panelekben használatos klímák áramfelvétele még csúcsteljesítménynél sem szabad gondot okozzon a meglévő alumínium vezetékeknek.

Viszont a konnektorban lévő – legrosszabb esetben 40 éves – csavarok alatti laza érintkezés, vagy a kötődobozokban lévő elöregedett kötőelemek okozta melegedés lesz, ami problémát okoz előbb vagy utóbb. Jobb esetben “csak” eltűnik az áram egy adott részről, rosszabb esetben… ezt a fantáziátokra bízom.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Amikor az ajánlásból baj lesz

Minden jól sikerült munka után felmerül az ügyfeleink részéről, hogy miért is nem alapítunk generálkivitelező csapatot, mert ha mindenki olyan profin csinálta volna a dolgát, mint mi, akkor minden rendben lett volna.

Villany Péter

Úgy élsz ahogy a gimnáziumban elképzelted?

Nagyon szeretek munka közben különböző hanganyagokat (újabban pedig podcast-eket) hallgatni. Főleg tanulni szeretek így (van amit előre én mondok fel magamnak), akár szakmai, akár egyéb dolgokról legyen szó.