A klímás cikk is kapott hideget, meleget

A klímás cikk is kapott hideget, meleget

Közvetlenül a napelemes cikk megjelenése után címlapra került a paneldzsungelekben felszerelt klímákról szóló cikk is, ami szintén félreértésekhez vezetett. Bár korántsem olyan szinten, mint a másik.

Amit fontos leszögeznem, és amit sokan félreértettek: nem vagyok klímaszerelő. Tisztában vagyok vele, hogy egy adott klíma esetén mit és hogyan kell kiépíteni villanyszerelő szempontból. A klímaszerelés szigorú követelményei alatt elsősorban a klímaszerelő képzettségére utaltam, amit nemrégiben szigorítottak.

És hogy miért égnek ki a konnektorok? Ezt valóban nem írtam le, ezért bocsánatot kérek. De a kommentekben jó néhányan leírták: nem a klíma teljesítménye miatt. Legalábbis a panelekben használatos klímák áramfelvétele még csúcsteljesítménynél sem szabad gondot okozzon a meglévő alumínium vezetékeknek.

Viszont a konnektorban lévő – legrosszabb esetben 40 éves – csavarok alatti laza érintkezés, vagy a kötődobozokban lévő elöregedett kötőelemek okozta melegedés lesz, ami problémát okoz előbb vagy utóbb. Jobb esetben “csak” eltűnik az áram egy adott részről, rosszabb esetben… ezt a fantáziátokra bízom.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Panel-régészet: aranybányára leltünk

Az elmúlt év vége, és az idei év egyértelműen a “lakott” lakásokról szól. Hogy mások is így hívják-e, azt nem tudom, de nálunk ez a szó jelenti azt a típusú felújítást, amikor a tulajdonosok “benne laknak” az ingatlanban.

Villany Péter

Hogyan égessük szét a hálózatot?

Nincs jobb szó rá, minthogy egyik pillanatról a másikra gyakorlatilag “berobbant a nyár”. Ilyenkor mindig rengeteg telefont kapunk, ahogyan az előző években is, hogy klímát szeretnénk, ehhez kéne ellenőrizni a hálózatot, bírja-e.

Villany Péter

Tampere: Az álom, a munka és az odavezető út

Azt gondoltam ideje írni egy kisebb összefoglalót. Sajnos a folyamatos közvetítés nem igazán sikerült, sőt… Az az igazság, hogy folyamatosan olyan élményekben volt részünk, és olyan “egyben voltunk” a hellyel, hogy a telefon csak fotók alkalmával került elő, és a közösségi média sem kapott szinte semmilyen figyelmet.