10-ből 8 helyen a mosógép nyírja ki a hálózatot

10-ből 8 helyen a mosógép nyírja ki a hálózatot

Mivel a múlt héten újra belefutottam ebbe, kicsit kutakodtam. Érdekes adatom van a statisztikáink alapján: 10 lakásból, ahol felújítottunk a villamos hálózatot, 8-ban a mosógép konnektora, és/vagy a kábelezése már minimum “problémás” volt!

Lakásfüggő ugyan, de általában a mosógéphez akkoriban nem vittek még önálló különálló áramkört. Általában a biztosíték és a készülék között volt még pár olyan pont, ahol egyéb más konnektorok is leágazhattak.

Ezek elsősorban vezeték-kötések (összetekerve és szigetelve például) formájában voltak/vannak jelen. És ezek azok a helyek, ahol kialakulhatnak a problémák, mivel ezek a rendszer úgynevezett gyenge láncszemei.

(A konkurencia most csukja be a szemét.) Nagyon sokáig lakásvásárlás előtt, a lakások felmérése alkalmával elég volt megnézni pár pontot, hogy meg tudjam állapítani, kell-e cserélni, vagy “elkaristol” még 2-3 évet a hálózat.

Szörnyű tapasztalataim voltak ezzel kapcsolatban. Érdekes lenne egy olyan statisztika, ahol azt vizsgálnánk, hogy az eladó, felújítottként árult lakások közül valójában mennyiben újították fel a villany hálózatot.

Villany Péter

Villany Péter

Legutóbbi írások

Villany Péter

Napelemista kalandok – Így állunk most

Nem lehet elengedni ezt a témát, mert most a fél ország (na jó, inkább talán csak a félnek a fele) ezen pörög. Gyorsan megírom, hol is tart a projektem, hátha segít azoknak, akik éppen dilemmáznak a telepítésén.

Villany Péter

Barkácsoljunk házilag napelemet a panelba?

És igen. Kezdődik a házi barkács kurzus! Indul a panellakások napelemesítése. De ha kérdezik, nem én adtam az ötletet! Sőt! Csak finoman megjegyezném, hogy mások már a YouTube-on és a TikTok-on is “osztják az észt”.

Villany Péter

Lekésel, ha nem veszel most napelemet?

Visszatérve a tegnapi kitérő után a napelem témára, kiderült ám, hogy hol van elakadva a három hete megrendelt rendszerem. A rezsicsökkentés csökkentése után olyan szintű kereslet indult meg a napelemek minden alkatrésze után, hogy hiány alakult ki a piacon.